28. elokuuta 2014

Sodan uhka pahenee, mutta Suomi nukkuu

Suomen ilmatilaa on loukattu jo kolme kertaa viikon sisällä Venäjän toimesta. Samaan aikaan Venäjän panssarivaunut vyöryvät Ukrainaan ja Venäjän erikoisjoukot ovat alkaneet mellastamaan itä-Ukrainassa entistä avoimemmin. NATO puolestaan harjoittelee parhaillaan Suomessa ja Suomen NATO-yhteistyötä ollaan tuntuvasti tiivistämässä ensi viikolla! Myös Suomen ja Ruotsin sotilaallista yhteistyötä ollaan tiivistämässä. Yhdysvallat on lisäksi sijoittamassa panssarivaunuja Baltian maihin ja Norjaan. Baltian maat ovat myös halukkaita julistamaan Venäjä-mieliset "kansantasavallat" terroristijärjestöiksi. YK:n turvallisuusneuvosto on kokoontunut hätäkokoukseen Ukrainen kriisin vuoksi. Ainiin ja Helsingissä on "häiriöitä televisiolähetyksissä", sattumalta tietenkin juuri nyt.

"Does it ring a bell?"


Entä mitä Suomen Puolustusvoimat tekee? Ei mitään. Mitä puolustusvoimien uusi komentaja tekee? Ei mitään. Mitä presidentti Niinistö tekee? Ei mitään. Mitä puolustusministeri tekee? Ei mitään. Mitä eduskunta tekee? Ei mitään. Mitä kansa tekee? Shoppailee "Putin-juustoja" ja juo kaljaa.

Maanpuolustusalueiden komentajilla (ja vast.) on mahdollisuus määrätä omalla käskyllään alueella reserviläisiä palvelukseen, sekä tehostaa muutoinkin valmiutta, täysin ilman ylempien esimiesten tai poliitikkojen lupaa tai hyväksyntää. Puolustusvoimien komentajalla on mahdollisuus määrätä reserviläisiä palvelukseen ja kohottaa valmiustilaa, ilman poliitikkojen lupaa tai hyväksyntää. Presidentillä on mahdollisuus määrätä valmiustilan kohottamisesta, reserviläisten palvelukseen kutsumisesta ja vaikka poikkeustilalain käyttöönotosta ilman eduskunnan, hallituksen tai Puolustusvoimien lupaa tai hyväksyntää. Puolustusministerillä on mahdollisuus määrätä reserviläisten palvelukseen kutsumisesta tai valmiuden kohottamisesta, ilman minkään tahon lupaa tai hyväksyntää. Eduskunnalla on mahdollisuus tehdä puolestaan ihan mitä se vain haluaa, vaikka määrätä puolustustilalain säädökset käyttöön tai lisämäärärahoja Puolustusvoimille mm. kalustohankintoihin ja valmiuden nostosta aiheutuneisiin kustannuksiin.

Mutta kukaan ei tee mitään. Mikään taho Suomessa ei tee mitään. Ei, vaikka mikä tahansa näistä tahoista ja henkilöistä voisi aivan itsekseen, ilman kenenkään toisen lupaa tai kenenkään toisen kiellosta huolimatta, määrätä puolustusvalmiutta kohotettavaksi. Mutta ei niin ei. Mitään ei tehdä. Ei yhtään mitään.

Aivan kuten Baltian maat vuonna 1939. On täysin kiistämätön historiallinen tosiasia, että mikäli Suomi ei olisi Mannerheimin nimenomaisesta painostuksesta ja määräyksistä johtuen kohottanut valmiuttaan huomattavasti vuonna 1939, olisimme olleet aivan samassa tilassa kuin Baltian maat olivat vuonna 1940 ja sen jälkeen. Vain kohotettu valmius, puolustukseen ryhmitetyt joukot ja sotatalouden alkuunpaneminen pelasti Suomen Neuvostoliiton miehitykseltä. Suomessakin oli vuonna 1939 paljon poliitikkoja ja sotilaitakin, joiden mielestä valmiutta ei pidä kohottaa, koska se "provosoi Neuvostoliittoa", mutta onneksi täällä moiset soraäänet saatiin nujerrettua...Baltian maissa valmiutta ei kohotettu, jotta "ei provosoitaisi Neuvostoliittoa" ja seuraukset olivat sen mukaiset. Miehitys. Suomi on nyt samalla tiellä kuin Baltian maat olivat vuonna 1939. Täällä ei ole mitään opittu historiasta.

Suomen olisi pitänyt jo välittömästi Krimin tapahtumien johdosta nostaa valmiustasoaan "tehostetusta valmiudesta" "korotetun valmiuden" tasolle, eli kutsua nopeasti palvelukseen saatavaa kriittistä henkilöstä palvelukseen maanpuolustuskyvyn kohottamiseksi ja puolustustahdon osoittamiseksi. Venäjän armeijan nyt vyöryessä itä-Ukrainaan ja ilmatilanloukkausten lisääntyessä on minusta selvää, että valmiustasoa tulisi välittömästi kohottaa "suojajoukkovalmiuteen" saakka. Samalla määrärahoja tulisi pikaisesti nostaa ja tehdä ylimääräinen budjettierä kriittisten kalustohankintojen (kertasingot, olkapääohjukset, ilmataisteluohjukset, jne.) pikaiseksi toteuttamiseksi. Suomessa on satojatuhansia työttömiä ja etenkin nuorisotyöttömyys tuntuu olevan suurenakin päänvaivana, joten reserviläisten kutsuminen palvelukseen tuskin aiheuttaa mitään muutosta yhteiskunnan normaaliin toimintaan.

Suomella on, toisin kuin monella muulla maalla, hyvin tehdyt suunnitelmat kohotettua valmiutta ja sotatilaa varten. Lainsäädäntö mahdollistaa myös joustavan valmiuden kohottamisen. Taloudellinen tilanne ei ole paras mahdollinen, mutta kun meillä kerran on varaa jakaa miljardikaupalla rahaa etelä-Euroopan paskamaille, kehitysapuun sekä "kulttuuriamme rikastuttavien moniosaajien" elättämiseen, on vaikeaa perustella, etteikö sitä olisi laittaa myös maanpuolustukseemme. Puolustustahto on korkealla. Maanpuolustuskyky ei ole paras mahdollinen, mutta kaukana pahimmasta mahdollisesta ja maanpuolustuskyvyn puutteet liittyvät lähinnä kalustoon (jota on onneksi mahdollista hankkia vielä pikaisesti lisää).

Sotilaat ja poliitikot vain ovat täysin munattomia ja selkärangattomia, eivätkä anna mahdollisuutta puolustusvalmiuden ja puolustuskyvyn kohottamiseen. Kyseinen toiminta on minun silmissäni jo törkeän maanpetoksen tunnusmerkit täyttävää toimintaa. Vai mitä mieltä itse olette? Rikoslaki määrittelee maanpetoksen:
"Suomen kansalainen, joka Suomea koskevan sodan, aseellisen selkkauksen tai miehityksen aikana tai sellaisen välittömästi uhatessa...ryhtyy yhteistoimintaan vihollisen kanssa tai muulla vastaavalla tavalla vihollisen eduksi vahingoittaa Suomea...Maanpetoksen tekee törkeäksi se, että siinä aiheutetaan vaara valtakunnan tai sen osan joutumisesta vieraan vallan alaiseksi taikka muutoin aiheutetaan Suomelle erityisen suurta vahinkoa."

Myös esimerkiksi "Suomen itsemääräämisoikeuden vaarantaminen" saattaa rikosnimikkeenä tulla kysymykseen jo pelkästään parhaillaan menossa olevan sotilasliitto NATOn sotaharjoituksen ja tulevan NATO-yhteistyön laajentamisen vuoksi.

Toivon hartaasti, että joku tulee järkiinsä jossain ja puolustusvalmiutta ja puolustuskykyämme kohotetaan välittömästi ja tuntuvasti. Ei olisi myöskään pahitteeksi rakentaa Mannerheimin patsaan viereen hirttolava näitä maanpettureita varten, jotta kansantribunaalin tuomiot heille voidaan saattaa välittömästi täytäntöön. Samalla annettaisiin ulkomaita myöden asianmukaista signaalia siitä, mitä mieltä kansa on tämmöisestä kansankunnan turvallisuudella leikkimisestä.

10 kommenttia:

Pörri Orava kirjoitti...

Markus hyvä, et kai oleta, että kaikki nuo tahot, jotka eivät mielestäsi tee mitään, sinulle tekemisistään ensimmäisenä raportoisivat? Tai mainostaisivat aikeitaan teeveessä? Mitä vittua? Pitäisikö mielestäsi maassamme suorittaa yleinen liikekannalle pano? Joskus sinulla on järkeviäkin kirjoituksia sentään...

Anonyymi kirjoitti...

Täyttä asiaa kirjoittaa Markus!

Kyllä Suomen täytyy reagoida muuttuneeseen tilanteeseen Euroopassa.

Suursodan uhka on kasvanut.

Ainakin Ilmavoimat ja Merivoimat olisi syytä asettaa korkeampaan valmiustilaan.

Eduskunnalta nopeasti lisäbudjetti Puolustusvoimille jolla tilkitään pahimmat materiaalipuutteet.

On parempi osoittaa reilusti rahaa Puolustusvoimille nyt, kuin yrittää jälleenrakentaa maata myöhemmin savuaville raunioille.

Ainakin Itä-Suomen ja Etelä-Suomen alueet myös maavoimien osalta korkeampaan valmiuteen.

Anonyymi kirjoitti...

Jos Venäjä haluaa suomen, siltä menee alle viikko suomen valloittamiseen. On yks ja sama nostetaanko suomen puolustusmenoja sadoilla miljardeilla. Sillä ei osteta mahdolliseen valloitukseen kuin muutamia päiviä lisäaikaa.

Jos Venäjä todella haluaisi Ukrainan itselleen ja hoitaisi valloituksen, niin eräiden arvioiden mukaan siihen ei menisi kuin kolme tuntia. Siihen ei auta vaikka ukraina kymmenkertaistaisi puolustusmenonsa. Enintään ostaa joitakin tunteja/päiviä lisäaikaa.

Maamme puolustus tulisi perustua yhteistyöhön muulla(kin) saralla kuin vain määrärahojen kasvattaminen varusteluun.

Pieni suomi tai ukraina ei ole yhtään sen uskottavampi maanpuolustuksessaan vaikka kaikille kansalaisille ostettaisiin aseet ja tykit pihaan.

Markus Jansson kirjoitti...

> Markus hyvä, et kai oleta, että
> kaikki nuo tahot, jotka eivät
> mielestäsi tee mitään, sinulle
> tekemisistään ensimmäisenä
> raportoisivat? Tai mainostaisivat
> aikeitaan teeveessä? Mitä vittua?

Kyllä ne tekemiset näkyisivät ja kuuluisivat. Ja niidenhän pitäisikin näkyä ja kuulua. Mutta mitään ei tehdä (No juu, nyt muutama Hornetti laitettu etelärannikolle, big deal).

> Pitäisikö mielestäsi maassamme
> suorittaa yleinen liikekannalle
> pano? Joskus sinulla on järkeviäkin
> kirjoituksia sentään...

Hei idiootti, tajuatko, että on PIENI ero sillä, kutsutaanko palvelukseen 40000 sotilasta vaiko 400000 sotilasta? Nykyisestä valmiustasolta "tehostettu valmius" seuraavalle tasolle "korotettu valmius" nostaminen nimenomaan EDELLYTTÄÄ reserviläisten kutsumista palvelukseen (1-40000kpl).

Markus Jansson kirjoitti...

> Jos Venäjä haluaa suomen, siltä
> menee alle viikko suomen
> valloittamiseen.

Aijaa ja millähän perusteella? Mitäs ihmeaseita niillä oikein on että sen voisivat tehdä sillä tapaa?

Anonyymi kirjoitti...

"Aijaa ja millähän perusteella? Mitäs ihmeaseita niillä oikein on että sen voisivat tehdä sillä tapaa?"

Lue oma vastauksesi tuosta ylempää.
Ei kyse ole suoraan mistään ihme aseesta vaan määrästä. Niin sotilaiden että varustelun.
Jotta suomi olisi sotilaiden että varustelun tasolla edes lähellä venäjää, pitäisi suomen puolustusmäärärahat monikymmen kertaistaa.

Katsoppa vaikka tämä lista miten venäjän ja suomen kalusto määrällisesti eroaa.
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288499906827.html

Kuten omassakin kommentissasi kirjoitit, niin onhan se ihan eriasia pistää 20 000 panssarivaunua rajanyli vs. suomen 100 kpl.

Ja ylläoleva kommenttini ajalliseen suomen valloitukseen perustuu Vekaralla ilmoitettuun valmiusosaston kurssilla kerrottuun.
Käytännössä kuitenkaan koskaan valloitusta ei tehdä "nopeasti" vaan pikkuhiljaa, kuten Venäjä tekee Ukrainan kohdalla.

Markus Jansson kirjoitti...

> Lue oma vastauksesi tuosta ylempää.

???

> Ei kyse ole suoraan mistään ihme
> aseesta vaan määrästä. Niin
> sotilaiden että varustelun.
> Jotta suomi olisi sotilaiden että
> varustelun tasolla edes lähellä
> venäjää, pitäisi suomen
> puolustusmäärärahat monikymmen
> kertaistaa.

Oletat nyt virheellisesti, että Venäjä mobilisoisi koko armeijansa viimeistä Vanjaa ja Igoria myöden ja marssittaisi ne Suomeen. Ei se siihen pysty eikä se sellaista halua tehdä. Ihan semmoinen pikkujuttu kuin joukkojen huoltokin on katsos ongelmana. Ei Venäjä pysty huoltamaan pitkin Suomea olevia massiivisia joukkoja mitenkään, varsinkin jos ja kun vastarintaa on siellä ja täällä. Tämän vuoksi hyökkäysvoimat ovat aina rajalliset.

Siinäkin tilanteessa se kärsisi kyllä niin suuria tappioita, että koko hommasta menisi täysin järki. Ei ole mitään järkeä aloittaa sotaa, jossa tulee häviämään enemmän kuin mitä voi voittaa. Jos Venäjä taas haluaisi Suomen tuhota, se voisi tehdä sen ydinaseilla helposti joka tapauksessa. Mutta ei siinäkään olisi mitään järkeä eikä hyötyä Venäjälle.

Mikäli Venäjä keskittäisi Suomea vastaan runsaasti joukkojaan, sen muut seudut jäisivät puolustamatta ja esimerkiksi Kaukasuksella ja kauko-idässä piisaa kyllä uhkia ja valtioita, jotka käyttäisivät tilaisuutta hyväkseen. Venäjänkin joukoilla on rajansa ja senkin toimintakyvyllä on rajansa. Meille riittää onneksi, että teemme hyökkäyksestä Suomeen niin kallista, että se ei kannata. Se riittää.

> Ja ylläoleva kommenttini ajalliseen
> suomen valloitukseen perustuu
> Vekaralla ilmoitettuun
> valmiusosaston kurssilla
> kerrottuun.

Niin siis mikä?

Anonyymi kirjoitti...

"Oletat nyt virheellisesti, että Venäjä mobilisoisi koko armeijansa viimeistä Vanjaa ja Igoria myöden ja marssittaisi ne Suomeen."

En oleta, enkä oleta että edes suomi tekisi samoin Venäjän hyökätessä.
Ei Venäjän tarvitsisi mobilisoida kuin muutamia prosentteja kalustostaan ja miehistöstään, niin se olisi silti ylivoimainen suomen puolustukseen verrattuna.

Aivan kuten Venäjä tekee nyt Ukrainallekin.

"Meille riittää onneksi, että teemme hyökkäyksestä Suomeen niin kallista, että se ei kannata. Se riittää."

Sitä ei tarvitse tehdä varustelun kautta. Se voidaan tehdä muillakin tavoin.

Itse en pidä Venäjää suomelle uhkana sotilaallisesti.
Suomi ei millään mittareilla ole Venäjälle edes ensisijainen kohde jonka Venäjä haluaisi tai pitäisi vallata.

Anonyymi kirjoitti...

"Siinäkin tilanteessa se kärsisi kyllä niin suuria tappioita, että koko hommasta menisi täysin järki. Ei ole mitään järkeä aloittaa sotaa, jossa tulee häviämään enemmän kuin mitä voi voittaa. Jos Venäjä taas haluaisi Suomen tuhota, se voisi tehdä sen ydinaseilla helposti joka tapauksessa. Mutta ei siinäkään olisi mitään järkeä eikä hyötyä Venäjälle."

Eli meidän ei siis tarvitsekaan olla huolissaan...

Markus Jansson kirjoitti...

Anonyymi:
> En oleta, enkä oleta että edes
> suomi tekisi samoin Venäjän
> hyökätessä. Ei Venäjän tarvitsisi
> mobilisoida kuin muutamia
> prosentteja kalustostaan ja
> miehistöstään, niin se olisi silti
> ylivoimainen suomen puolustukseen
> verrattuna.

Öhhh. Ei. Venäjällä ei ole niin massiivisia määriä kalustoa ja kelpoja sotilaita kuin joskus NL:n aikaan (jos silloinkaan). Venäjällä sen sijaan on nopean toiminnan joukkoja ja ammattisotilaita satojatuhansia. Niistä osa keskittämällä Suomea vastaan se voi menestyä, jos Suomi ei ole varautunut ja valmiina.

> Aivan kuten Venäjä tekee nyt
> Ukrainallekin.

Venäjä on keskittänyt Ukrainaan suurimman osan kaikista eliittijoukoistaan. Muualle ei riitä mitään. Joukot Pihkovasta ja Moskovasta ovat miltei kaikki siellä.

> Sitä ei tarvitse tehdä varustelun
> kautta. Se voidaan tehdä muillakin
> tavoin.

Aijaa, miten?

> Itse en pidä Venäjää suomelle
> uhkana sotilaallisesti.
> Suomi ei millään mittareilla ole
> Venäjälle edes ensisijainen kohde
> jonka Venäjä haluaisi tai pitäisi
> vallata.

Näinhän se asia on. Tilanne voi tosin muuttua, jos olemme itse uhka Venäjälle NATO-jäsenyyden tai sen uhan kautta. Tilanne voi myös muuttua jos meidän puolustuskykymme on surkea ja Venäjän sisäpolitiikassa tai maailmalla tapahtuu jotain. Vahva oma puolustus on paras turva.