13. elokuuta 2015

Facebookin turvallinen käyttö ja asetukset

Suurinosa Facebookin käyttäjistä ei tiedä, eikä välitä tietää yhtään mitään sen tietoturvasta ja/tai tietosuojasta. Sitten he ihmettelevät, kun heidän tilinsä kaapataan, spämmipostia vilisee ruudulla ja omat tiedot leviävät pitkin nettiä miten sattuu. Plus tietenkin, että kaikenlaiset mainostajat imevät heistä uskomattomat määrät tietoa herraties mihin tarkoituksiin.

Vaikka totuus Facebookista voidaan kiteyttää tähän kuvaan...
...on syytä muistaa, että Facebookissa on paljon hyvääkin ja oikein käytettynä ja valikoidusti tietoa sinne laittamalla (tai paremminkin: Olemalla laittamatta), voi sen pitää kuitenkin siedettävänä urkinnan ja tietoturvan suhteen.

Tarkoitukseni on nyt pureutua tähän maanvaivaan, jotta ihmiset saisivat väännettyä sen säädöt sellaisiksi, että käyttö olisi mahdollisimman turvallista ja yksityisyyttä suojaavaa. Nämä ohjeet sopivat mukautettuna myös muksujen Facebookin vääntämiseksi kohdalleen, turvallisemmaksi. Olen mustannut henkilökohtaisia tunnistetietojani jne. seuraavista kuvista. Käyn läpi kohta kohdalta, mitä kannattaa tsekata läpi ja miten. Jos kaipaatte tarkempia selityksiä, niin katsokaa Facebookin ohjeista ko. sivun ko. kohdalta.

Huomatkaa, että esimerkiksi älypuhelimesi Facebook-sovelluksessa voi olla lisää asetuksia ja säätämisiä. Nämä ohjeeni pätevät vain tietokoneella "oikeaan" Facebookkin ja siellä tehtäviin säätöihin, vaikka vaikuttavat toki siten myös älypuhelinsovelluksena olevaan Facebook-ohjelman toimintaan jollain muotoa. Tee nämä muutokset siis nimenomaan tietokoneella "oikeassa" Facebookissa ja vasta sen jälkeen tsekkaa, että myös älypuhelinsovelluksesi asetukset vastaavat suurinpiirtein näitä asetuksia.

Älä koskaan klikkaile mitään epämääräisiä linkkejä, videoita, shokkijuttuja tms. mitä Facebookissa on. Vaikka asetuksesi on säädetty kohdalleen, jotain ikävää voi silti tapahtua. Tuskin, jos asetuksesi on todellakin säädetty tässä mainituin tavoin kohdalleen, mutta riski on aina olemassa. Idiotismista eivät mitkään säädöt eivätkä asetukset valitettavasti suojaa. Älä ole idiootti. Mieti, mitä teet ja kenelle julkaiset ja mitä klikkaat ja miksi. Facebook tietää todennäköisesti enemmän elämästäsi kuin paras ystäväsi, kohtele sitä sen mukaisesti.

Muutama vinkki:
1) Kannattaa avata video suureksi (tuplaklikkaa sitä), koko ikkunaan ja pausettaa sitä välillä.
2) 
Jos haluat ko. videon kuvat, eli nuo mitkä videossa vaihtuvat (esimerkiksi tallentaa koneellesi ja katsoa rauhassa kohta kohdalta läpi), voit katsoa niitä tai ladata ne täältä.
3) Jos haluat katsoa ko. videon suoraan Youtubessa, niin 
suora linkki itse videoon löytyy täältä.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Oikeastaan Facebookin käyttäjät ovat samalla nollapalkkaisia FB:n työntekijöitä :D
Monilla mainosrahotteisilla nettisivuilla on sentään sisältö pääosin sivua ylläpitävän tahon luomaa