13. maaliskuuta 2010

Määräykset(kin) nostavat asuntojen hintoja

Kauppalehti kirjoittaa:"Betonirakentaja varoittaa: Uudet energiamääräykset veisivät kustannustehokkuuden... Ympäristöministeriön uusimmat energiamääräykset astuivat voimaan tämän vuoden alusta... Betoniteollisuudessa tehtiin kehitystyötä, jotta saatiin tuotteet vastaamaan näitä määräyksiä. Nyt on luvattu uudet määräykset vuonna 2012."

Miettikää oikeasti, millaisia kustannuksia aiheuttaisi lähikaupoille, jos kahden vuoden välein heidän pitäisi muuttaa koko valikoimansa, hyllysijoittelunsa, hinnoittelunsa, säilytystilansa ja kassajärjestelmänsä uusiin? Entäpä, mitä merkitsisi terveydenhuollossa, jos kahden vuoden välein pitäisi kaikkien potilaiden hoitoperiaatteet muuttaa toisenlaiseksi, osaston huonejärjestelyt, työvälineet, lääkkeet, hoidot ja ohjelmistot muuttaa aivan uusiksi?

Mieletön työ ja vaiva ja kustannuserä. Hinnat nousisivat järjettömästi.

Kun rakennusteollisuus ei voi pitää kiinni tietyistä kaavoista ja rutiineista ja tuotantotavoista, sille aiheutuu mielettömiä kustannuksia. Pelkästään investointikustannukset uusien määräysten täyttämiseksi vaadittaviin työkaluihin, muotteihin, piirustuksiin, henkilöstön kouluttamiseen jne. ovat valtaisat. Mikäli rakennusyhtiö voisi standardisoida tietyntyyppisen rakennuksen ja alkaa tuottamaan niitä liukuhihnalta, hinnat putoaisivat merkittävästi. Riittäisi, kun kerran 20v aikana suunniteltaisiin uusi talo, rakennettaisiin tuotantolinjat, hankittaisiin työkalut ja koulutettaisiin työntekijät tuota taloa tekemään. Työn tehokkuuskin kasvaisi huimasti, kun kaikilla olisi myöskin kokemusta tuollaisen talotyypin tekemisestä vuosikausien ajalta. Lastentauteja ja suunniteluvirheitä tuskin tulisi, koska käytetty malli olisi "hyväksi havaittu ja kokeiltu", eikä "2v välein vaihtuva kokeiluerä".

On totta, että suurimmat syyt asuntojen hintahullutukseen ovat muualla kuin rakentamismääräyksissä, asuminen on toki myöskin kallista siksi, että kunnat ja valtio säätelevät monilla muillakin tavoin rakentamista ja asumista. Asumistukihullutus esimerkiksi nostaa asuntojen hintoja ja on muutenkin järjetön. Mutta aivan varmasti jatkuvasti muuttuvat rakennusmääräykset aiheuttavat huomattavia lisäkustannuksia.

Herään toki pakostakin pohtimaan myös sitä, miten paljon lisäkustannuksia aiheuttaa "energiapihi" rakentaminen tulevaisuudessa mm. kosteusvaurioiden osalta, kun asunnot topataan umpeen ja seinät täyteen eristeitä...

Ehkäpä olisi parasta vapauttaa kaavoitus, rakentaminen ja myöskin rakennustyövoima kaikesta säätelystä ja panostaa sen sijaan vaikkapa asuntojen vakuuttamiseen (jo rakennusvirheiden osalta). Yksityisen vakuutusyhtiön intressissä on pitää huolta siitä, että rakennettu talo pysyy käyttökuntoisena ja turvallisena asukkailleen tai se joutuu itse maksamaan huonon rakentamisen seuraukset. Asukkaan itsensä intressissä puolestaan on pitää huolta siitä, että turhaa härpäkettä ei käytetä asunnon hintaa nostamaan vaan hinta pysyy siedettävänä ja asunnosta löytyy kaikki tarpeellinen - muttei mitään turhaa. Asunnon rakentajan intressissä puolestaan on verisen kilpailun markkinoilla rakentaa mahdollisimman hyvää mahdollisimman edullisesti mahdollisimman monelle. Kaikki voittaisivat...Paitsi perverssillä tavalla ihmisten valintoja ja elämää säätelemään haluavat valtion ja kuntien poliitikot ja byrokraatit, jotka eivät voisikaan enää määritellä, montako vessanpyttyä pitää asunnosta löytyä ja minne saa kukin minkäkin värisen ja kokoisen talonsa rakentaa jne.

Sietää myöskin pohtia, miten paljon yhtäläisyyksiä on löydettävissä kalliista asuntojen hinnoista ja kalliista autojen hinnoista, koska autoteollisuus ja myytävät autot ovat jatkuvasti muuttuvien ja yhä tiukkenevien byrokraattien ja poliitikkojen sääntöjen orjia... Mikäli ei tarvitsisi jatkuvasti suunnitella uusia autoja ja uusia tuotantolinjoja uusien määräysten vuoksi, kappalehinta perusautoilla putoisi varmasti huimasti...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti