9. marraskuuta 2015

Haitalliset, suorastaan vaaralliset vieraslajit uhkaavat Suomea

Suomeen on saapunut viime aikoina paljon kanta-asujaimistolle haitallisten, suorastaan vaarallisten, vieraslajien yksilöitä. Nämä muodostavat vakavan uhan luontaisesti maassamme olevalle ekosysteemille. Ongelmaa pahentaa se, että näitä vieraslajeja ruokitaan hölmöjen ihmisten toimesta ja nämä vieraslajin edustajat lisääntyvät keskenään hurjaa vauhtia. Mikäli ongelmaan ei puututa, eli haitallisten vieraslajien maahantuloa estetä ja täällä jo olevia haitallisten vieraslajien edustajia tuhota (metsästys, ansoitus, myrkytys, jne.), alkuperäinen ekosysteemi tuhoutuu ja korvaantuu näillä vieraslajien edustajilla.

Puhumme tietenkin eläinlajeista, kuten taigapunkeista ja muista sen sellaisista. Vain sairas, yököttävä, hirveänkaamea rasisti tai islamofoobikko voisi kuvitella jotain muuta.



2 kommenttia:

  1. Tällainenkin tulokaslaji löytyy sienioppaan lisäsivustolta:
    ****
    Lisäsivu sienioppaisiin:
    Syksyn sienimetsällä voi yllättäen tavata eteläisiä tulokaslajeja. Eräs niistä kuuluu tunkelosieniin. Kyseessä on Kaljupäinen kolotunkelo. Kotimainen kolotunkelo, vähemmän aggressiivisen näköinen ja pienempi E. albus, on samaa sukua tulokkaalle, josta on kaksi värimuunnosta, tummanruskea ja musta:
    - Erectopenis melanocyticus
    - Erectopenis nigra
    Uuden lajin tunnistaa rotevantanakasta tarjoavan tasapaksusta varresta ja pehmeästä, myötäävästä lakista. Lakin tupen laji yleensä menettää jo hyvin nuorena. Vaikka sieni ei ole suorastaan myrkyllinen, se aiheuttaa kutinaa, kirvelyä, kurkkukipua ja joskus hankalan kuumeisen sairaudenkin. Oireissa on selvä sukupuoliero. Naisille sieni voi aiheuttaa pahenevan alavatsan turvotuksen, joka kylläkin laukeaa luonnollista tietä noin 9 kuukauden kuluttua, joskin varsin kivuliaasti. Vastaavasti miehille laji aiheuttaa häntäluun seudun kipua ja pukamaverenvuotoa. Sieni sopii vain aikuisten käyttöön, lapsia ja alaikäisiä ei tule sille altistaa. Laji on levinnyt vähitellen alueellemme jo 90-luvun alusta saakka, ja uusia esiintymiä on havaittu tänä sateisena kesänä runsaasti eri puolilla Suomea, mm Evitskogin seudulla. Ilahduttavasti tämä Ruotsissa jo varsin yleinen laji on levinnyt voimakkaasti Tornion kautta. Ilmastonmuutoksen vuoksi on odotettavissa, että levinneisyys kattaa parissa vuodessa koko Suomeen, jolloin siitä pääsee nauttimaan kaikkialla. Ehkäpä jo ensi satokaudella saattaa kohdata tämän tulokkaan mitä yllättävimmissä paikoissa. Kuvaa sienestä emme nyt tähän hätään vielä saaneet, mutta palaamme asiaan ensi vuonna seuraavassa painoksessa.
    ----

    VastaaPoista
  2. Hahhah xD Ei jumankauta oon nauranut possunaamarivideolle!

    VastaaPoista