17. lokakuuta 2010

Kestävän talouskasvun ja työllisyyden ohjelma = Suunnitelmataloutta

Sain vinkkiä ja luin Ylenannon sivuilta,  että "Kestävän talouskasvun ja työllisyyden ohjelma" on valmistunut ja se julkistetaan ensi viikolla. Kuulostaa hienolta varmasti, mutta sisältö on aivan uskomatonta suunnitelmataloutta Neuvostoliiton mallin mukaisesti. Täysin käsittämätöntä paatosta ja hourailua ja megalomaanista ajatusta siitä, miten valtion on lisättävä byrokratiaa ja ajettava talouden sun muun parantumista. Järjettömästi veronmaksajien varoja on tuonkin ohjelman tekemiseksi tuhlattu erilaisiin kokouksiin, konsultteihin ja nollatutkimuksien tekemisiin.

Uutisessa kerrotaan, että valtio määrittelee, miten työttömyyden pitää kehittyä, miten paljon tutkimukseen ja tuotekehitykseen pitäisi panostaa, montako saisi keskeyttää koulunsa vuodessa, montako pitäisi korkeakouluista valmistua vuodessa, jne. Listalla on "kuusi pääotsikkoa, 18 väliotsikkoa ja 91 erillistä asiakohtaa tiede- ja koulutuspolitiikasta liikennepolitiikkaan, julkishallinnon tuloksellisuudesta sen johtamistapoihin ja työvoimapolitiikasta sosiaaliturvan kannustinloukkuihin". Lisäksi ohjelmaa on tehnyt 6 työryhmää, joista yksi jatkaa vieläkin työtään.

Siis ihan oikeasti nyt!

Suurinosa kaikista talouden ongelmista, joita Suomessa(kin) on, johtuu vain ja ainoastaan valtion, kuntien ja erilaisten byrokraattien säätelystä ja sekaantumisesta markkinoihin ja ihmisten elämään. Nykyinen taloudellinen kriisi johtuu vain ja ainoastaan valtion sekaantumisesta markkinoiden toimintaan. Valtion sekaantumisen lisääminen ei tietenkään paranna, vaan pahentaa tilannetta entisestään. Thomas Taussi selittää tässä, tässä ja tässä kirjoituksessaan erinomaisesti, miksi näin on eli miksi vapaat markkinat toimivat ja kaikenlainen keskusjohtoinen suunnitelmatalous ei toimi.

Haluaisin kovasti tietää, ovatko valtion sekaantumista ja muuta suunnitelmataloutta kannattavat ihmiset
A)  Tietämättömiä taloustieteen perustavista lainalaisuuksista ja kaikesta logiikasta?
B ) Fasistisikoja kontrollifriikkejä, jotka haluavat pakottaa kaikki ihmiset toimimaan haluamallaan tavalla?
C) Ahneita paskiaisia, jotka saavat sitä kautta kahmittua itselleen rahaa ja valtaa?
D) Jotain muuta, mitä?

Itse en  voi kerta kaikkiaan ymmärtää moista byrokraattista, keskusjohtoista hullutusta. En sitten mitenkään. Luulisi, että Neuvostoliitosta olisi jo opittu jotain. Näköjään ei.

2 kommenttia:

  1. Vaikka usein kuuleekin aivan järjettömiä mielipiteitä, on kuitenkin tosiasia, että tuorein kuluttajabarometri johdattelee meidät ja tukiryhmämme kohti hiusten halkomiseksi osoittautunutta geneerisyyttä ja vaikka osaltamme onkin saatettu syyllistyä laiminlyönteihin, voidaan taholtamme kuitenkin todeta, että sijainnin ja joissain määrin myös muiden vallitsevien olosuhteiden vaihteleva vaikutus sesonkitulokseen panostaa interaktiivisuuteen ajattelematta yhä enemmän meitä haittaavia taakkoja.

    VastaaPoista