29. joulukuuta 2009

Windows 7 - XP:tä huonompi sekin

Olen vastikään päässyt käpälöimään Microsoftin uusinta käyttöjärjestelmää. Windows 7 vaikuttaa todellakin varsin lupaavalta jos sitä vertaa Vistaan. Vistamainen bugitus, valikoiden sekavuus ja koko paketin hitaus on tiessään. Turvallisuuttakin on parannettu kuulemma melkoisesti. 

Siltikin, käyttöjärjestelmä ja etenkin tiedostojenhallinta on mielestäni erittäin sekava ja kannattaa muistaa, että Windows 7:ssä on yli 30 ominaisuutta, jotka soittavat kotiin Microsoftille. Windows 7 on käyttöjärjestelmä, jossa liiallisella kuorrutuksella ja visuaalisella näyttävyydellä (jonka estetiikasta voidaan olla montaa mieltä) on pilattu käytettävä ja käyttökelpoinen paketti. Toki, näinhän oli jo Vistan kanssakin.

Windows 7 on hyvä käyttöjärjestelmä, jos ei halua ajatella tietokoneen käyttöä lainkaan. Mikäli ei halua tietää, mitä ja missä ja miten siellä oikeastaan tapahtuu, vaan istua vaan tietokoneen ääreen ja klikkailla kaikenlaista hauskaa mitä tietokoneelta tai netistä löytyy sen enempää ajattelematta. Mikäli ei ole huolissaan yksityisyydensuojastaan tai ylipäätään siitä, mitä kaikkea klikkiä ja tilpehööriä tietokoneen kiintolevylle kaikenaikaa kerääntyy. Niin ja mikäli innostaa vastailla jatkuviin kysymyksiin ja turhantärkeisiin ilmoituksiin ja ohjeisiin jotakin, sekä kaivella ja poistaa ja säädellä kuvakkeita ja taustaohjelmia loputtomiin.

Ei, ei ja ei.

Onko ihan mahdotonta saada yksinkertaista, helppokäyttöistä, pelkistettyä käyttöjärjestelmää, joka tekee olennaiset asiat ja jättää sen sitten siihen? Sellainen, joka on hallittavissa ilman komentorivipaskaa ja vuosien perehtymistä uuden käyttöjärjestelmän syvimpiin saloihin? Sellainen, joka ei yritä olla kaikenkattava yliviisas ihq viihdepaketti vaan ihan vaan tietokone, jota voi helposti muokata ja päivittää sellaiseksi, kuin mitä sattuu kulloinkin haluamaan?

Kun ajattelen Windows XP:tä, niin pakostakin tulee mieleen, että siinäpä vasta käyttis! Ei aivan karvalakkimallia ja ulkoasukin ihan ok - sopiva tasapaino nätin ja liian kaunistellun välillä. Kaikki asetukset löytyvät helposti ja loogisesti paikoiltaan ja koko paletti on selkeä ja yksinkertainen. No, eihän XP nyt ongelmaton ole, tietosuojan kannaltakaan, mutta parempi silti kuin Windows Vista tai Windows 7.

Kaikille teille, jotka hehkutatte uutta käyttöjärjestelmää niin kertokaapa minulle, mitä käytännön kannalta merkittävää Windows Vista tai Windows 7 kykenee tekemään sellaista, mikä ei Windows XP:ltä onnistuisi? Mikä on olennainen, merkittävä parannus käyttäjän kannalta XP:hen verrattuna? Minä en ole löytänyt enkä keksinyt ainakaan.

20 kommenttia:

  1. Samaa mieltä. Eniten ns. tehokäyttäjää raivostuttaa se että uudet käyttöjärjestelmät yrittävät olla liian viisaita ja avuliaita ja puuttuvat joka ikiseen asiaan ehdottelemalla jonkun "helppokäyttötyökalun" käyttöä tai muuta vastaavaa joka todellisuudessa vain hankaloittaa työskentelyä.

    On tuossa seiskassa toki parannuksiakin. Esim XP:ssä mukana oleva 10 yhtäaikaisen yhteysmäärän rajoitus on otettu pois seiskasta. XP:ssäkin tuon toki pystyi virittelemällä kiertämään mutta kuitenkin. Toinen seiskassa oleva hyvä ominausuus on esim se ettei tarvitse erillistä poltto ohjelmaa ISO tiedostojen kärventämiseen. Riittää että klikkaa .iso tiedostoa hiiren oikealla ja valitsee "burn to disk". Tuollaisia ominaisuuksia käyttöjärjestelmät kaipaisivat paljon lisää eikä näitä raivostuttavia gadgetteja yms tilpehööriä työpöydälle.

    VastaaPoista
  2. Et ilmeisesti pelaa. DirectX 10 toimii vain Vistassa (vaikka mitään teknistä estettä XP-versiolle ei olisikaan - hienoa Microsoft). Jos haluaa pelata uusimpia pelejä, vaihtoehtoja ei ole. Nyt tarkemmin ajatellen Windows 7:n ja DX11:n naittamisesta keskenään en ole ihan 100% varma, mutta vähemmällä temppuilulla pelaaja silti pääsee Win7:n kanssa.

    VastaaPoista
  3. Oikeastaan ainoa asia, mikä Vistassa (ja ilmeisesti seiskassakin) on selvästi parempi käyttäjän kannalta on tuo käyttäjätileihin liittyvä vekslaaminen. XP on turvallinen käytännössä vain, jos käyttää konetta muuten kuin Järjestelmänvalvojana. Vistassa peruskäyttäjä pystyy lähes kaiken asentamisen ja päivityksen hoitamaan peruskäyttötililtä, antamassa tarvittaessa pääkäyttösalasanan (näin ollen tietää, mitä on asentumassa ja ei tarvitse kirjautua ulos ja sisään sen takia).

    Muutoin melko samaa mieltä kyllä. Onneksi XP:n tietoturvapäivityksiä jatketaan vielä muutaman vuoden ajan.

    VastaaPoista
  4. > Tuollaisia ominaisuuksia
    > käyttöjärjestelmät kaipaisivat
    > paljon lisää eikä näitä
    > raivostuttavia gadgetteja yms
    > tilpehööriä työpöydälle.

    Exactly.


    > XP on turvallinen käytännössä
    > vain, jos käyttää konetta muuten
    > kuin Järjestelmänvalvojana.

    Sama pätee Vistaan ja Windows 7:iinkin. Järjestelmänvalvojana voi kaikki turvatoiminnot näet kytkeä pois päältä - vaikka järjestelmänvalvojana pyörisikin haittaohjelma, joka on päässyt laukeamaan.


    > Vistassa peruskäyttäjä pystyy
    > lähes kaiken asentamisen ja
    > päivityksen hoitamaan
    > peruskäyttötililtä, antamassa
    > tarvittaessa pääkäyttösalasanan

    Sama Windows XP:ssäkin. "Run As..." komento näet ja ilmestyy sieltä ne akkunatkin missä tuota pyydetään.

    VastaaPoista
  5. Se, että sinä et osaa, ei tee siitä huonoa ;)

    VastaaPoista
  6. "Onko ihan mahdotonta saada yksinkertaista, helppokäyttöistä, pelkistettyä käyttöjärjestelmää, joka tekee olennaiset asiat ja jättää sen sitten siihen? Sellainen, joka on hallittavissa ilman komentorivipaskaa ja vuosien perehtymistä uuden käyttöjärjestelmän syvimpiin saloihin?"

    Kuvailemasi järjestelmä saattaa olla mahdollinen kehittää teoriassa, jos siihen uhrataan tietty määrä aikaa ja rahaa.

    Se, että kuvatunlaista järjestelmää ei ole markkinoilla johtuu siis todennäköisimmin siitä, että käyttöjärjestelmän ei uskota tuottavan tarpeeksi voittoa suhteessa aiheutuneisiin kuluihin.

    Toisin sanoen: Tällaiselle käyttöjärjestelmälle ei ole tarpeeksi kysyntää. Merkittävä osa kuluttajista tyytyy Windowsin tasoiseen käyttikseen, eikä ole valmis maksamaan kovin paljoa enempää paremmasta systeemistä.

    Samasta syystä on olemassa tosi-TV -ohjelmia, juorulehtiä, roskaruokaa, alkoholia, uhkapelejä ym. vastaavaa: Vapaa markkinatalous tuottaa juuri sitä, mitä ihmiset tilaavat.

    Nähdäkseni ainoat libertaarista etiikkaa noudattavat vaihtoehdot paremman käyttiksen saamiseen ovat:

    1) Painostaa olemassaolevien käyttisten tekijöitä parantamaan tuotteitaan antamalla palautetta, uhkaamalla käyttää kilpailevaa tuotetta jne.

    2) Kehittää omalla ja/tai lainatulla pääomalla ja/tai ajalla käyttis, joka vastaa paremmin omia tarpeita kuin mikään tällä hetkellä markkinoilla olevista.

    Toinen huomioonotettava aspekti on yhteensopivuus, jota Juha jo osittain käsittelikin omassa kommentissaan. Tietokoneohjelmia kehittelevän firman intresseissä on ensisijaisesti varmistaa softansa toimivuus käyttiksellä, jolla on suurin markkinaosuus (olettaen tietenkin, että ei ole tehty erityisiä sopimuksia muiden käyttisten valmistajien kanssa). Kun leijonanosa tärkeimmistä ohjelmista on yhteensopivia suosituimman käyttiksen kanssa, sen asema vahvistuu entisestään.

    VastaaPoista
  7. > Se, että kuvatunlaista
    > järjestelmää ei ole markkinoilla
    > johtuu siis todennäköisimmin
    > siitä, että käyttöjärjestelmän
    > ei uskota tuottavan tarpeeksi
    > voittoa suhteessa aiheutuneisiin
    > kuluihin.

    Itse asiassa, vähemmän kuluja se aiheuttaisi, koska ei tarvitsisi kehitellä niin paljon uutta. Ajatteleppa, jos Microsoft panostaisi XP:n päivittämiseen vaikka vain 50% siitä rahasta, mitä se on käyttänyt Vistan ja 7:in kehittämiseen?

    Tietysti ongelmaksi muodostuu, että XP on jo asennettuna eikä siitä voi enää kiskoa lisenssimaksuja - paitsi jos muuttaisi lisenssiehtoja ja tekisi Windowsista vaikka sellaisen, että joka vuosi pitää maksaa vaikkapa 40 euroa...


    > Vapaa markkinatalous tuottaa
    > juuri sitä, mitä ihmiset
    > tilaavat.

    Nykyään emme elä vapaassa markkinataloudessa. Esimerkiksi Microsoftia on merkittävästi rajoitettu toimimaan markkinoilla.


    > Nähdäkseni ainoat libertaarista
    > etiikkaa noudattavat vaihtoehdot
    > paremman käyttiksen saamiseen
    > ovat:

    Jeps. Juuri näin.

    VastaaPoista
  8. "Onko ihan mahdotonta saada yksinkertaista, helppokäyttöistä, pelkistettyä käyttöjärjestelmää, joka tekee olennaiset asiat ja jättää sen sitten siihen?"

    Mac OS X:ssä pystyy tekemään olennaiset asiat ilman komentorivipaskaa, IMHO

    VastaaPoista
  9. Macissä vasta tiedostot ja asetukset onkin kätketty ties minne. Windows 7 muistuttaa kovasti OS X:ää näet, ovat apinoineet sitä, valitettavasti.

    VastaaPoista
  10. Macissä käyttäjän kannalta usemmiten tarpeettomat tiedostot ja asetukset on tosiaan piilotettu, mutta ei silti miten sattuu, kuten Windowsissa.

    Macissä ne sentään löytyy tarvittaessa todella loogisista paikoista. Normaalin käyttäjän ei kuitenkaan tarvi päästä niihin käsiksi.

    VastaaPoista
  11. Yksi vaihtoehto olisi vain kiltisti opetella käyttämään sitä komentorivipaskaa. Tosin en ole varma, kannattaako enää vaivautua, kun tuo surkea Apple-kopiointi leviää jo *nix-puolellekin.

    VastaaPoista
  12. Selain, tehtäväpalkki, komentoriviemulaattori X:n päällä ja leikepöytä. Joskus jokunen pdf pitää lukea ja kuvaa muokata. Kaikki muu mitä tarvitsen onkin sitä komentorivipaskaa (ml. pienimuotoinen videoeditointi :)) jolta ne tarvittavat kraafiset sovellukset laukaistaan päälle.

    Tämä paska on vain niin hemmetin hyvää, kunhan on makuun päässyt.

    VastaaPoista
  13. > Tämä paska on vain niin hemmetin
    > hyvää, kunhan on makuun päässyt.

    Miljoona kärpästä ei voi olla väärässä - paska on hyvää! ;)

    VastaaPoista
  14. MJ:"Nykyään emme elä vapaassa markkinataloudessa. Esimerkiksi Microsoftia on merkittävästi rajoitettu toimimaan markkinoilla."

    Olisiko sitten parempi, että valtion sijasta ihmisiä 'käskisi' suuryritys, joka on päässyt liian vahvaan asemaan? No tämä on toki vain skenaario, mutta mahdollinen, jos kilpailua edistävää lainsäädäntöä ei olisi.

    Mielestäni valtiot voisivat enemmänkin painostaa markkinoita rehtiin kilpailuun esimerkiksi yhteensopivuutta edistävillä toimilla.

    VastaaPoista
  15. Suosittelen kyllä opettelemaan sitä "komentorivipaskaa". Tiedostojen hallinta on vain pieni ja lähes merkityksetön osa siitä mitä komentorivillä pystyy tekemään. Graafinen käyttöliittymä ei koskaan tule korvaamaan komentoriviä.

    VastaaPoista
  16. > 'käskisi' suuryritys, joka on
    > päässyt liian vahvaan asemaan?

    Vapaassa markkinataloudessa tuollainen ei ole mahdollista, koska valinta on vapaa.

    VastaaPoista
  17. >> 'käskisi' suuryritys, joka on
    >> päässyt liian vahvaan asemaan?
    >
    >Vapaassa markkinataloudessa
    >tuollainen ei ole mahdollista,
    >koska valinta on vapaa.

    Valita voi, jos vaihtoehtoja on. Vapaassa markkinataloudessa vahvassa asemassa oleva yritys voi haitata kilpailun syntymistä.

    Esim. Microsoftin iexplorer-explorer-kytkös, joka kiellettiin siksi, että se haittasi kilpailevien selainten mahdollisuuksia.

    Pahempia esimerkkejä varmasti löytyisi, jos kilpailulainsäädäntöä ei olisi.

    VastaaPoista
  18. En näe windows 7 mitään huonoa.
    Kaikki on loogisempaa kuin ikinä.

    Kun menee ohjauspaneeliin nii aukeaa 8 erilaista aihealuetta joista valitaan se mitä halutaan ja niitten 8 suuren alueen alla on linkki yleisemmin käytettyihin toimintoihin kuten: teemanvaihto, ohjelmien poisto ym..

    windows 7 on myös kevyt eikä hidastu ajanmyötä kuten xp ja vista ja muut edeltäjät. Jos helppokäyttöisyyttä haluaa sitä ei windows mailmasta koskaan tule saamaan vain OS X pystyy siihen ,mutta 7 on ehdotonta windows eliittiä.

    VastaaPoista
  19. > Kun menee ohjauspaneeliin nii
    > aukeaa 8 erilaista aihealuetta
    > joista valitaan se mitä halutaan

    Niin ja mihinkähän aihealueeseen minkäkin asian säästäminen kuuluu? Aikaisempi oli selkeämpi, koska suoraan oli kaikki säädöt nähtävillä eikä tarvitse arvuutella, mistä mikin löytyy.


    > windows 7 on myös kevyt eikä
    > hidastu ajanmyötä kuten xp ja
    > vista ja muut edeltäjät.

    Windows7 on niin vähän aikaa ollut olemassa, ettet voi tuota tietää. Tosin yleensä hidastumisen syynä on typerä käyttäjä, joka asentelee kaikenlaista roskaa käynnistymään koneelle.


    > Jos helppokäyttöisyyttä haluaa
    > sitä ei windows mailmasta
    > koskaan tule saamaan vain OS X
    > pystyy siihen ,mutta 7 on
    > ehdotonta windows eliittiä.

    Tuo pitää paikkaansa, jos helppokäyttöisyydellä tarkoitetaan sitä, ettei mihinkään asetuksiin pääse käsiksi eikä mitään oikeasti tarvitse tehdä. Tietysti Windows 7 tuntuu helpolta, kun ei mistään löydä mitään, mitä voisi säätää miksikään.

    VastaaPoista
  20. Mikset asenna linuxia jos haluat ronkkia asetuksia?

    Ai niin kun et osaa sitä käyttää!!!

    ROFL

    VastaaPoista