Minulta on toistuvasti pyydetty kirjoituksia Applen tietokoneisiin ja niiden tietoturvaan liittyen, joten pyrin nyt vastaamaan tähän ja muutenkin kertomaan vähän Applen systeemeistä. Tarkastelun kohteenani on siis Mac OS X, joka on uusimman polven Apple Macintoshin käyttöjärjestelmä.
Vaihtoehdoista Windowsille on minusta tärkeää keskustella myös siksi, että kuten jo aikaisemmin kirjoitin, Windows Vista on yksiselitteisesti huono käyttöjärjestelmä. Linux ei ole normaalille tietokoneiden käyttäjälle realistinen käyttöjärjestelmä, koska se on aivan liian vaikea ja monimutkainen.
Mutta Applen Mac OS X sopii erinomaisesti vaikka ensimmäiseksi käyttöjärjestelmäksi. Aloittelijallekaan Mac ei tuota vaikeuksia käytön, eikä tietoturvan suhteen. Mac on rehellisesti sanottuna selvästi Windowsia helpompi käyttää ja miltei täysin käyttövalmis suoraan pakkauksesta ulos otettuna!
Macin, tässä esimerkissä jo vanhan OS X 10.3 Panther -version, käyttöliittymäkin on kaunis ja selkeä, eikä eksytä kokematonta käyttäjääkään. Tällä hetkellä markkinoilla on OS X 10.4 Tiger ja lokakuussa 2007 markkinoille tulee Mac OS X 10.5 Leopard. Suorituskyky on Mac OS X:ssä tunnetusti vastaavaa Windowsia parempi, ennen kaikkea kaikenlaisessa grafiikkaa ja ääntä vaativissa toimissa kuten elokuvissa, kuvankäsittelyssä ja sen semmoisessa. Macin mukana tulee kaikki olennaiset ohjelmat joita tarvitaan, ainoastaan toimisto-ohjelmisto puuttuu ja sellaisen saa ilmaiseksi esimerkiksi täältä.
Mikäli haluat pelata Windowsille tehtyjä pelejä tai käyttää Windowsin joitain ohjelmia (mikä on turhaa, koska Mac ohjelmat ovat loistavia), sekin onnistuu Macin oman Bootcampin avulla ilmaiseksi. Jos haluat ajaa samalla työpöydällä, siis käynnistämättä konetta uudelleen, Windowsia "virtuaaliympäristössä", sekin onnistuu ilmaisella Virtualbox-ohjelmistolla. Tämä voi kuulostaa vaikealta, mutta helppotajuisia ohjeita on saatavilla kasapäin kyseisiltä tahoilta.
Mutta nyt itse tietoturvaan. Mac OS X:ssä palomuuri ja automaattinen päivitys on päällä oletuksena ja pitävät koneen suojassa ja päivitettynä. Muutenkin koneen turvallisuus on korkealla tasolla jo oletuksena, esimerkiksi päällä ei ole mitään palveluita tai ohjelmia, jotka avaisivat koneesta ovia hakkereille. Vain itse myöhemmin asentamasi ohjelmat voivat tarvita sinulta omaa päivittämistään, sekä niiden asetusten säätöä turvallisemmiksi (kuten vaikkapa toimisto-ohjelmistoista makrojen toiminnan rajoittamista tms.). Vaikka viruksia ja spywarea on Macille hyvin vähän, älä silti asentele tuntemattomia ohjelmia netistä koneellesi ja varmista suojaus virustentorjunnalla, jonka saa ilmaiseksi esimerkiksi täältä.
Järjestelmänvalvojana koneen käyttäminen on Mac OS X:ssä huomattavasti turvallisempaa kuin Windowsissa, mutta riskiä on turha ottaa. On järkevää luoda päätilin lisäksi käyttäjätasoinen tili ja käyttää normaalisti tietokonetta sillä! Myös vieraita varten kannattaa ottaa Macin vierastili käyttöön, jotta he eivät voi sotkea tai urkkia konettasi, mutta pystyvät silti tehokkaasti tutustumaan ja käyttämään sitä.
Salaus ja salasanat ovat tärkeitä Mac OS X:ssä. (Mac OS X:n salaukset ja salasanojen hallinta ihan oikeasti toimivat eivätkä ole "syntyneet susina", kuten esimerkiksi Windows 2000:ssa EFS ja salasanojen hallinta on.) Valitse hyvät ja monimutkaiset (ja eri!) salasanat root- järjestelmänvalvoja- ja käyttäjä tileille, sekä ota Keychain käyttöön salasanojen hallintaan. Käytä Filevault -ominaisuutta, joka salaa kaikki käyttäjänsä omat tiedostot ja/tai luo salattuja levytiedostoja, jotka vaikka kaverisi voi avata jos hän tietää niiden salasanan. Salattuja levytiedostoja voi hyvin käyttää esimerkiksi varmuuskopiointiin, koska ne voi vaikka polttaa rompuille. Laita lisäksi Mac vaatimaan salasanaa koneen käynnistyessä ja näytönsäästäjältä avattaessa ja kun systeemiin tehdään muutoksia. Laita myös suojattu virtuaalimuisti päälle samalla kertaa, jottei arkaluonteista tietoa vahingossa tallennu kiintolevylle.
Siinä olikin sitten kolmessa kappaleessa kerrottuna oikeastaan kaikki olennainen, mitä käyttäjän tarvitsee tietää Mac tietoturvasta! Ja luultavasti nämäkin toimet ovat hieman vainoharhaisia Mac OS X:n tietoturvauhkiin nähden. Windowsin tietoturvan perusteista pitäisi opetella, tietää ja säätää sivukaupalla jotta sen käyttöä voisi pitää edes melko turvallisena... :-(
Jos kuitenkin kaipaat lisää infoa Mac OS X tietoturvaominaisuuksien käyttöönotosta ja tarkempia opastuksia niistä, niin sitä löytyy vaikkapa tästä ja tästä. Helsingin yliopiston tietotekniikkaosasto on tuottanut hyvän ja kattavan oppaan Mac OS X tietoturvasta, joka kannattaa ehkä myös lukea, jos Mac tietoturva on todella lähellä sydäntäsi. Myöskään Securemac sivustoon tutustuminen ja lueskelu toisinaan ei ole mitenkään hullumpi ajatus tietoturvasta innostuneelle Mac omistajalle.
Suosittelen vakavasti miettimään kaksi kertaa, ostatko tietokoneen jossa on Microsoftin Windows Vista vaiko Applen Macintosh OS X asennettuna. Itse olen jo päätökseni tehnyt ja Mac OS X on hankinnan alla viimeistään kun Windows XP:stäni aika alkaa jättämään. Mac minin saa noin 600 eurolla ja läppärit maksavat tonnista ylöspäin. Hinta ei siis varmasti ole mikään este, eikä käytön vaikeuskaan, tietoturvasta nyt puhumattakaan. Windows ja Mac pystyvät hyvin kommunikoimaan keskenäänkin ja käytännössä kaikkia tiedostoja ja tietokoneen lisälaitteita joita Windowsilla käytät, pystyt käyttämään myös Macillä...luultavasti vieläpä paljon helpommin kuin mitä asennat ja käytät niitä Windowsilla!
Alla oleva videopätkäkokoelma kertoo muuten hyvin, mitä eroa on Macillä ja PC:llä. Ei voi kuin nauraen yhtyä tuossa esitettyihin toteamuksiin. :)
(viimeksi päivitetty 31.7.2007 kello 16:44)