29. lokakuuta 2013

Kokemuksiani Lubuntu Linuxista

Olen aikaisemminkin testaillut erilaisia Linuxeja, mutta testit ovat olleet pettymyksiä. Eivät enää. Olen nyt käyttänyt useita viikkoja vain Lubuntu Linux -käyttöjärjestelmää ja olen siihen erittäin tyytyväinen. Lubuntu on Ubuntu-tuoteperheen versio, josta on karsittu kaikki ylimääräinen pois. Se on eräällä tapaa siis perussettiä, kevyt, turvallinen ja erittäin helppokäyttöinen. Niin ja tietenkin ilmainen ja viimeisen päälle ylläpidetty ja tuettu.

Lubuntu on niin kevyt, että uudella tietokoneella se pyörii käsittämättömän nopeasti verrattuna mihin tahansa Windowsiin, uusimmista Windowseista nyt puhumattakaan. Jos siis arvelet, että tarvitset tehokkaamman tietokoneen, etenkin läppärin, niin mieti uudelleen. Ehkä tarvitset vain tehokkaamman käyttöjärjestelmän. Etenkin nyt, kun Windows XP:n päivitysten tuki alkaa loppua, voi uudelle ja kevyelle käyttöjärjestelmälle olla paljonkin kysyntää raskaiden Windows Vistan, Windows 7 ja Windows 8 sijaan.

Koska Lubuntusta on karsittu kaikki ylimääräinen pois, siinä on myös huomattavan vähän hyökkäyspintaa ja näin ollen se on periaatteessa käyttövalmis ja turvallinen sellaisenaan, ilman mitään ihmeellisempiä säätöjä. Käytännössä on kuitenkin järkevää asentaa Gufw-palomuurin säätöohjelma ja laittaa se estämään kaikki saapuvat yhteydet koneelle, sekä laittaa kaikki ohjelmisto päivitykset asentumaan automaattisesti (software updater). Siinä onkin sitten oikeastaan kaikki, mitä peruskäyttäjän tarvitsee tietoturvan suhteen murehtia.

Vaativampi käyttäjä voi valita koko kiintolevyn salauksen tai vain oman hakemistonsa salauksen asennusvaiheessa (tai kikkailla sen päälle myöhemminkin). Hän voi myös asentaa esimerkiksi ClamAV virustentorjuntaohjelman ja Bleachbit pyyhintäohjelman. Netin käytön anonymoidakseen voi myös käyttää OpenVPN-pohjaisia palveluita (esim. IPredator) ja tietenkin Tor Browser Bundlea. Lubuntuun on helppo asentaa myös esimerkiksi Truecrypt ja Gnu Privacy Assistant salausta varten.

Suurinosa kaikista ohjelmista on asennettavissa suoraan Ubuntun ohjelmakeskuksesta, joka on Lubuntussa sisäänrakennettuna. Se on ikäänkuin Google Play, Mac App Store tai Windows Store...mutta se ei vaadi mitään rekisteröitymistä, kirjautumista, eikä muitakaan tietoja sinusta! Tarjolla on ilmaisia ohjelmia niin toimistoon, videoiden katseluun ja editointiin, kuvankäsittelyyn ja...no, ihan kaikkea mahdollista. Ohjelmat ovat ulkonäöltään ja toiminnaltaan hyvin samanlaisia kuin vastaavankaltaiset ohjelmat Windowsissa ovat. Lisäksi kaikki Ubuntun ohjelmakeskuksesta asennetut ohjelmat pysyvät aina ajantasalla automaattisesti.

Mikäli vanha Windows koukuttaa yhä, tai haluat esimerkiksi pelata sen vanhoja pelejä, voi Lubuntuunkin aina asentaa Windows-emulaattorin, tuttavallisesti sanottuna Winen. Sen kanssa kikkailemalla onnistuu vanhojenkin pelien tai uusienkin Windows-ohjelmien ajaminen kätevästi. Tietoturvan kanssa kannattaa olla kuitenkin tarkkana, koska Wine voi saastua Windowsin haittaohjelmista siinä missä Windowskin!

Sitten se huono uutinen. Mikäli haluat käyttää Lubuntua, englanninkielen perusteiden osaaminen on tarpeen. Ubuntu ja sen ohjelmat löytyvät toki suomenkielisenäkin, mutta Lubuntussa homma pyörii pääsääntöisesti englannilla. Sinällään tämä on hyvä asia englantia osaaville, koska yksi asia, jossa Linux pieksee Windowsin 10-0 on asiantuntevan tuen tarjonta. Ubuntun foorumeilta ja toki netistä löytyy hetkessä ratkaisu mihin tahansa pulmatilanteeseen, ihan ihmisten vastaamana. Myös vastaavia suomenkielisiä foorumeita löytyy toki netistä niitä hakevalle. Vastaavankaltaista palvelua on turha odottaa Microsoftin tuotteille.

Lubuntun voi asentaa cd-levyltä, muistitikulta tai muistikortilta. Yksinkertaisimmillaan asennus ja lataaminen käy niin, lataat vain levykuvan ja poltat sen levykuvana rompulle ja käynnistät tietokoneen siltä käsin. Itse käytin muistikorttiasennusta, koska tässä läppärissä ei ole cdrom-asemaa. Lubuntua ei ole myöskään pakko asentaa heti, sitä voi rauhassa koekäyttää asennusmedialta käsin ja tutustua siihen niin paljon kuin haluaa. Sen voi myös myös asentaa Windowsin rinnalle jos niin haluaa. Periaatteessa asennus onnistuu myös ulkoiselle muistitikulle tai muistikortille, mikä tarjoaa mielenkiintoisen mahdollisuuden käynnistää tietokone turvallisesti aivan eri käyttöjärjestelmään joka sen omalla kiintolevyllä majailee.

Paras paikka kaivaa lisätietoa ja kokemuksia Linuxista ja etenkin (L)Ubuntusta lienee suomalainen nettisivusto http://www.ubuntu-fi.org ja wiki-sivusto http://wiki.ubuntu-fi.org. Youtubesta löytyi vielä suomeksi selitetty tutustuminen Lubuntuun.

15 kommenttia:

  1. piste ja aamen ja hyvästi lelux

    VastaaPoista
  2. Tervehdys.

    Pari kysymystä Lubuntuun liittyen: Toimiiko 1) Netflix, 2) Katsomo ja 3) HDMI-piuhalla HD-videot telkkariin?

    VastaaPoista
  3. Toimii, toimii. Katsomosta eivät välttämättä kyllä ihan kaikki vielä näy, koska jotkut niistä käyttävät DRM-tekniikoita joita taas Lubuntun systeemi (VLC+muuta) eivät tietenkään tue. Senkun googlettaa vaan "netflix Lubuntu" ja "katsomo Lubuntu" niin johan tulee ohjeita miten saada ne toimimaan.

    VastaaPoista
  4. Linuxeja on tullut käytettyä lähinnä virtualboxin kautta, pientä säätöä vaativat, että saa näkymään kokoruututilassa. Nyt Lubuntu käytössä ja hyvin tuo pelittää. Ainoastaan tuo clamav arveluttaa, tarvitaanko sitä linux/virtualbox yhdistelmässä.

    VastaaPoista
  5. "piste ja aamen ja hyvästi lelux"

    Mistä näitä trolleja penttinelosia oikein sikiää? Lelux ei edes liity linuxeihin, toisinkuin penttineloset väittää, vaan on turvalaitteita valmistava yritys!

    VastaaPoista
  6. Moikka! itse vasta astun tähän linux maailmaan, mut en saanut nettiä toimimaan nettitikulla...olis kiva saada oikein rautalankaohjeet ettei turhaan kompuroi heti aluksi..Lubuntun asensin

    VastaaPoista
  7. Lubuntu on ihan hyvä mutta vaatii kuitenkin käyttäjältään vaivaa erilaisten sovellusten asentamisessa. Olemme kehittäneet Linux Royalin (nykyisin Royal OS) jossa peruskäyttäjä tai vaativampikaan käyttäjä ei joudu asentamaan mitään. Kannattaa tutustua lisätietoja saatavissa http://linux-royal.net/ tai http://linuxregalsuomi.webs.com/ PS Katsomo toimii oikein hyvin asentamalla Pipelight Firefoxiin ja Royalissa Netflix sovellus valmiina sekä Wine ja Steam.

    VastaaPoista
  8. Eihän tuohon anonyymin vastaukseen tullut mitään vastausta, sama vika täällä nettiä ei tikulla löydy

    VastaaPoista
  9. Aika outoa, jos ei löydy nettiä tikulla. Ei toki mahdotonta. Itselläni kaikki kokeilemani nettitikut ovat toimineet uusien Linuxien kanssa automaattisesti. Tai siis juu, pitää sieltä tietysti valita se nettitikku että sillä haluaa nettiin mennä, mutta kone kyllä tunnistaa sen jne.

    Jos ei ongelma ratkea siltikään, niin kannattaa hakea googlella ohjeita kyseisen tikun merkki- ja mallinumeroilla Linuxiin liittyen, eiköhän apuja löydy. Nykyään tosin ovat yleistymässä lähistölleen WLAN-verkoksi mobiililaajakaista jakavat mokkulasysteemit, ne ovatkin kätevämpiä. Silloin pitää tosin pitää huolta, että langattoman verkkokortin ajurit ovat ok.

    VastaaPoista
  10. Hei!
    Haluaisin kysyä miten ja mistä saa ladattua pelejä lubuntulle

    VastaaPoista
  11. Eikös sieltä Software Centeristä löydy yhtä sun toista? Googlella sitten muita. Linuxin pelivalikoima on kyllä yleisesti ottaen aika surkea.

    VastaaPoista
  12. Moi,

    Käytössäni on Windows vista ja nyt se rupesi herjaamaan että windows on luvaton. Soitin asiakaspalveluun ja ilmoittivat sieltä että vistan ilmainen tuki on loppunut.
    sainoin että kiitos ja että nyt siirryn muun järjestelmän käyttäjäksi. Alkoi kiinnostamaan Linux joten mistähän saisin lisätietoa kuinka saan sen koneelleni ja että voisin luopua tuosta microsoftin sonnasta kokonaan pois?

    Maaku

    VastaaPoista
  13. Siellähän se linkki on kirjoituksessa. Lubuntu Linuxin sivuille vaan ja sieltä lataamaan ja sitten asentamaan.

    Ota kuitenkin ensin varmuuskopiot omista tärkeistä tiedostoistasi ulkoiselle kiintolevylle tms. jotta voit vetää Lubuntulla koko kiintolevysi matalaksi. Sujuu helpommin asennus ja kaikki sillä tapaa. Tai osta uusi kiintolevy ja törkkää se kiinni koneeseen ja asenna Lubuntu sinne...joku pieni (64Gt) ja nopea SSD-levy maksaa vain muutaman kympin ja ajaa asiansa aivan loistavasti!

    VastaaPoista
  14. Jokin aika sitten lakkasi läppärin kaiuttimet toimimasta. Taisi olla jonkun upgraden jälkeen.. Ääni tulee kyllä kuuloke-liittimestä ja pulseaudion äänenvoimakkuus sovelluksessa näkyy kyllä sinkku "pääkaiuttimissa" mutta ääni ei kuulu. Hyviä vinkkejä äänrn saamiseksi kuuluviin.

    VastaaPoista
  15. Laitoin 2008 vuosimallin kannettavaan HB koneeseen Win Wisvan tilalle Lubuntun ja kukkuu aivan loistavasi. Kiitos tälle blokille-

    VastaaPoista