17. joulukuuta 2010

Niin siis saako kopioida musiikkia vaiko ei?

Hyvitysmaksuja artisteille aiotaan lisätä siten, että esimerkiksi tietokoneen kiintolevyjen hintaan olisi tulossa huimat korotukset. Myös puhelinten muistikortit jne. joutunevat hyvitysmaksujärjestelmän piiriin. Nythän myös mm. ravintolat jne. joutuvat maksamaan Teostolle siitä, että soittavat musiikkia tiloissaan.

Kun kerran joudun maksamaan hyvitysmaksuja miltei kaikista tiedontallentamismedioista, joista sitten hyvitetään artisteille rahoja, niin eikö tämä tarkoita, että minä saan siis jatkossakin warettaa mieleni mukaan?

Aivan.

Eihän voi olla niin, että minun pitää ensin maksaa mittavat hyvitysmaksut vaikkapa kiintolevystä artisteille ja sitten vielä erikseen artisteille ostamalla heidän cd-levynsä? Eihän kahteen kertaan pidä joutua maksamaan samasta?

Minä ainakin valitsen waretuksen ja kopioimisen, kun kerran joka tapauksessa joudun siitä hyvitysmaksuja maksamaan. Tai siis joudun niistä tuotteista, jotka ostan Suomesta. Ulkomailta, mm. Saksasta tai USA:sta voi hyvin ostaa jatkossakin tyhjät cd:t ja dvd:t, sekä tietysti kiintolevyt jne. Siinä saa sitten sekä Teosto että artistit näpeilleen kuten ansaitsevatkin.

11 kommenttia:

  1. Vetoomuksen allekirjoitti lähes 8000 taiteilijaa.

    Lista noista 8000 taiteilijasta pitäisi saada nettiin pysyvästi näkyville (vai onko se jo jossain?), ettei tule vahingossa koskaan missään muodossa rahoitettua tai muuten autettua heitä.

    Henkilö, joka ajaa tällaista fasismia maanmiestensä taakaksi ei ansaitse olla osa yhteisöä.

    Itse tilaan vast'edes ulkoiset kovalevyni ulkomailta. Maksan sen kakskymppiä mieluummin ulkomaiselle kuriirille kuin suomalaiselle kommunistille.

    VastaaPoista
  2. Minun ei tarvitse varettaa esim. musiikkia, enkä tarvitse musiikkia varten kovalevyjä, koska mulla on tämä Spotify. Se vaan on tosi edullinen laajaan valikoimaansa nähden, ja kun uutudetkin löytyy myöskin heti miten.

    Yli 10 miljoonaa biisiä milloin vain kuunneltavissa, koneella, kännyllä sekä pleikalla että padilla. Aivan kaikkia tzipaleita ei tuollakaan ole, mutta kuuntelenkin nuo 10 miljoonaa ensin ;D

    Ilmaisversioita jaossa mm. tuolla https://kauppa7.sonera.fi/Musiikki?s_kwcid=TC|6650|musiikki||S||6112003710

    Leffojakin voi tsiikaa paljon myös ilmaiseksi http://www.voddler.com/

    Laillista ja edullista, miksi ihmeessä vaivautua varettamaan ja täyttämään hajoavia kovalevyjään usein viellä huonolaatisella VARASTETULLA tauhkalla?! Kerro yksikin syy!

    VastaaPoista
  3. Mitä Markus tarkoitat "warettamisella"?
    Aika yleistys sanana jos meinaat sillä vain musiikkia.

    Ihan ajatuksena näin.
    Kiintolevyn hinnasta n. 10 euroa tulee olemaan teostomaksu.
    Jos menet elokuviin ja maksat 10 euroa lipusta, on siinä teostolle menevää osuutta hieman yli puolet, eli sanotaan nyt vaikka 5 euroa.
    10 euron korotuksella kiintolevystä siis rahallisena oikeuttaisi sinua kahden elokuvan kertakopiointiin ja kerta katsomiseen omalla koneellasi. Jos teet tuota useammin, niin se ylittää kiintolevystä kerättävän teostomaksun.
    Musiikin osalta se vastaa n. 20 musiikki kappaletta.

    ttl:lle.
    "Itse tilaan vast'edes ulkoiset kovalevyni ulkomailta."

    Jos tilaat ulkomailta kiintolevysi, niin toimit tällöin myös maahantuojana.
    Lain mukaan maahantuoja on vastuullinen maksamaan myös hyvitysmaksun jos tuote on teostomaksun alainen. Tämä maksu voidaan periä takautuvastikin.
    Toki tullin ohi se voi päästä ainakin vielä, mutta vuoden vaihteessa laskee tullausraja puoleen nykyisestä, joten pienemmätkin (yli 27 euron) ostokset on tullattava ja tällöin tullauksessa otetaan huomioon myös teostomaksu.

    Huomioitavaa on myös se, että teostomaksujen osuus tallennettavissa välineissä on tippunut kahdessa vuodessa alle puoleen, joten oli täysin odotettavissa että jonkinlaisia muutoksia teostomaksuihin tulee.

    Tallennusvälineiden osalta teostomaksu ei mielestäni ole toimiva nykyisellään, vaan joku kuluttajankin osalta järkevämpi ratkaisu pitäisi keksi.

    VastaaPoista
  4. Anonyymille tiedoksi: talousalueen sisällä ei tullata tavaroita eikä niistä makseta aina edes arvonlisäveroa jos toimittaja ei sitä tee. Esimerkiksi Saksasta saa kovalevyjä hyvin edullisesti ja arvonlisäveroineenkin tulevat suomalaisesta kaupasta ostettua edullisemmaksi.

    Osmo Soininvaara teki tänään itsensä noloksi ja naurettavaksi kirjoittamalla teostomaksuvastaisen sepustuksen. Syynä oli se että Ode on joutunut maksamaan firmansa kolmesta kovalevystä teostomaksuja, vaikka käyttää niitä vain varmuuskopiointiin. Hei haloo! Levyt ovat firman ja firma vähentää alvin ja muut maksut tarvittaessa. naurettavaksi asian tekee se, että Osmo on vihreä ja virheät ovat hallituksessa päättämässä asioista ja ovat olleet mukana päättämässä maksuista.

    VastaaPoista
  5. Täh? http://listen.grooveshark.com/#/ Hi man, olet ajastasi valovuoden jäljessä!

    VastaaPoista
  6. QUOTE---Minä ainakin valitsen waretuksen ja kopioimisen, kun kerran joka tapauksessa joudun siitä hyvitysmaksuja maksamaan. Tai siis joudun niistä tuotteista, jotka ostan Suomesta. Ulkomailta, mm. Saksasta tai USA:sta voi hyvin ostaa jatkossakin tyhjät cd:t ja dvd:t, sekä tietysti kiintolevyt jne. Siinä saa sitten sekä Teosto että artistit näpeilleen kuten ansaitsevatkin.--QUOTE

    Samoin.
    P2p en käytä, mutta nntp tarjontaa hyödynnän täysipainoisesti. Ne muutamat tyhjät tallennusmedian ostan suomesta, sillä vihaan asioiden kanssa pulaamista.

    VastaaPoista
  7. "Anonyymille tiedoksi: talousalueen sisällä ei tullata tavaroita"

    Määrittele talousalue.
    mm. Verkkokauppa.com kiertää tuota tullausta nimenomaan myymällä pientavaroita ahvenanmaalta ja ostajat tietysti kiertävät tullausrajaa samasta kohteesta ostettuna tilaamalla tuotteet useina eri tilauksina.

    Miten tämä toiminta siis poikkeaa esimerkiksi kirjoituksessasi mainitusta saksasta?
    Poikkeaako Saksa tältäosin jotenkin Ahvenanmaasta? Muuten kuin eri alv kannasta?

    Joka tapauksessa maahantuoja (joka on ostaja jos myyjä ei sitä teostomaksua maksa) on velvollinen sen maahantuonnin yhteydessä maksamaan ilman tullaustakin. Jos ei maksa, voidaan se periä takautuvasti takaisin.
    Viimeisin oikeustapaus on myös verkkokauppa.comista, joka toi sisaryhtiönsä kautta maahan teostomaksuttomia levyjä tilaajilleen. ja joutuu nyt maksamaan takautuvasti huikeat summat teostomaksuja.

    VastaaPoista
  8. Njooh. Eiköhän me kaikki tiedetä, että se warettaminen alkaa olemaan vähän menneen talven lumia, kun kaiken musan saa youtubesta ja leffaakin on tarjolla vähän tarpeeseen kun tarpeeseen. Tekijänoikeusjärjestöt valittavat, että tekijänoikeustuotot ovat tippuneet aika rajusti ja pitäähän se nyt sen verran olla reilu ja tulla vastaan näillä kopioimiseen tarkoitettujen laitteiden lisämaksuilla. Kunhan vaan pidetään huoli ettei siitä tule taas uusi lypsylehmä immateriaali-teollisuudelle, niin kaikki on tyytyväisiä. Varsinkin kun tietää, että flash-muistilla varustettu kiintolevy on periaatteessa "ikuinen" kestävyydeltään, niin maksu on rikka rokassa. Vaikka nyt ollaan Robin Hoodeja, niin jätetään nyt sille Juhana Herttualle edes housut. :)

    VastaaPoista
  9. Kysymys.
    Miten musiikintekijöiden työ tulisi palkita?

    VastaaPoista
  10. Miten musiikintekijöiden työ tulisi palkita?

    Yksi hyväksi koettu palkkion muoto on raha. Muitakin toki on, mutta itse suosin rahaa.

    VastaaPoista
  11. On totta. kaikissa p-maissa, että muslimiomaista tulevat ovat rikollisempia kuin muut.

    Meidän täytyy varautua siihen. Englannissa kantaväestö menee päälle. Poliisilla on kova homma siellä estää tilamteen paheneminen.

    VastaaPoista