En hirveästi arvosta psykologisia selittelyitä ja analyysejä, koska
ne ovat pääosin roskaa. Poimin kuitenkin nyt rusinoita pullasta ja keskityn psykologian perusteisiin kuuluvaan, ihan konkreettiseen asiaan, eli defenssimekanismeihin. Miksikö?
No, otetaan aluksi lainauksia
Wikipediasta asian selventämiseksi ja alustukseksi:
"Puolustus- eli defenssimekanismit ovat osa psyykkistä itsesäätelyä. Eri defenssimekanismien avulla ihminen säätelee omaa mielentilaansa ja käyttäytymistään ylläpitääkseen psyykkistä tasapainoaan...psyykkistä uhkaa voivat aiheuttaa esimerkiksi varhaisemmat minäkuvaan ja maailmankuvaan sopimattomat representaatiot...defenssimekanismien joustamaton tai liiallinen käyttö voi kaventaa yksilön kokemusmaailmaa ja vääristää hänen käsitystään todellisuudesta."
Liitetään tähän vielä pieni lainaus
kognitiivisesta dissonanssista:
"Kognitiivinen dissonanssi on psykologian termi, jolla tarkoitetaan kahden ristiriitaisen kognition kokemista. Kognitiolla voidaan tarkoittaa mitä tahansa tajunnan osa-aluetta kuten asennetta, emootiota, käsitystä tai käyttäytymistä. Teorian mukaan kognitiivinen dissonanssi syntyy silloin, kun ihmisen tiedot ja asenteet ovat ristiriidassa. Ihminen pyrkii vähentämään kognitiivista dissonanssia muuttamalla käyttäytymistään."
Okei, okei, nyt kaikki lukion psykologian ykköskurssinkin käyneet ymmärtävät, mistä on kyse, mutta mitä tällä nyt on merkitystä, mikä on pointtini?
No, olen useasti blogissani ihmetellyt, miksi ihmiset eivät kerta kaikkiaan ymmärrä yksinkertaisiakaan asioita, vaikka niitä vääntää rautalangasta. Miten media voi suoltaa roskaa, jonka ihmiset nielevät purematta ja jonka kumoaminen on äärimmäisen vaikeaa - ei siksi, että todellisen asianlaidan selvittäminen olisi jotenkin vaikeaa, vaan siksi, että ihmiset eivät kerta kaikkiaan usko sitä, vaan pitävät kiinni virheellisestä ennakkoluulostaan ja uskomuksistaan, ilman ainuttakaan järkiperäistä perustelua tai asia-argumenttia. Niin, tai jättävät koko asian käsittelyn kesken, toteavat vain "no ihan miten vaan" tai "ei mua kiinnosta".
Kyse on nähdäkseni siitä, että syy tähän järjettömään käytökseen on ihmisen psykologinen rakenne. Media ja poliitikot käyttävät hyväkseen ihmisen psyyken heikkouksia, saadakseen ja ylläpitääkseen haluamaansa tilaa (eli omaa valtaansa). Suurinosa ihmisistä ei halua tajuta, että heille on valehdeltu ja että asiat eivät ole niin, kuin koululaitos, valtamedia ja poliitikot heille sanovat. Heidän maailmankuvansa romahtaisi, illuusionsa särkyisivät ja koko käsitys ympäröivästä todellisuudesta voisi muuttua radikaalisti. Jotta näin ei tapahdu, heidän on käytettävä psyykkisen itsesäätelyn keinoja selvitäkseen tilanteesta, joka aiheutuu siitä, että heille syötetty hevonpaska on ihan oikeasti hevonpaskaa, vaikka sen väitetäänkin maistuvan mansikalta.
Hyviä esimerkkejä tästä on vaikkapa maahanmuuttokeskustelu tai ilmastonmuutosuskonto. Täysin riippumatta siitä, että voit tilastoilla osoittaa vaikkapa maahanmuuttajien tekevän monikymmenkertaisesti raiskauksia per kapita tai ilmaston muuttuneen aikaisemminkin historiassa ilman ihmisen vaikutusta, ihmiset uskovat jotain aivan muuta...tai ainakin toimivat toisin. Puhtaasti järjellä ja logiikalla ajateltuna kukaan ei voi esimerkiksi kiistää sitä faktaa, että ulkomaalaisten rikollisten hyysääminen ei ole suomalaisten kannalta mitenkään järkevää puuhaa ja että maahanmuuttajat rötöstelevät per nuppi valtavasti...mutta kuitenkaan ihmiset eivät toimi tämän tiedon mukaan vaan kerta toisensa jälkeen ihmiset esimerkiksi äänestävät samojen puolueiden samoja läpeensä mätiä ehdokkaita vaaleissa.
Ihmiset myös esimerkiksi unohtavat kaikki tiedonjyvät, joita heille kerrotaan ja joihin he ovat jo myöntyneet ("Ai noinko se onkin. Oho. Ai mitä?") sen sijaan, että selvittäisivät niitä ja muuttaisivat käsityksiään asioista. Ihmiset voivat selitellä ja järkeillä tietoja, joita heille kerrotaan, jos ne eivät uhkaa kovin radikaalisti heidän minä- tai maailmankuvaansa ("No entä sitten vaikkei Saddamilla ollut joukkotuhoaseita, kyllä Irakin miehitys oli silti ihan jees juttu."). Ihmiset torjuvat tiedonjyvät, joita heille kerrotaan, koska ne sisältävät niin radikaalia ja murskaavaa tietoa, että sitä ei voida selitellä pois, eikä tuosta tiedosta seuraavaa maailman- tai minäkuvan muutosta voida kestää ("Ei sieltä WTC:n raunioista löytynyt mitään
nanotermiittiä, roskaa!"). jne. jne.
Kun ihmisille syntyy median sanoman vuoksi vaikutelma, että kaikki muutkin tai ainakin suurinosa muistakin ihmisistä on tiettyä mieltä X asiasta Y, esimerkiksi kun media itsekin kertoo asian olevan näin ja poliitikotkin toimivat kuten asia olisi niin, eivät ihmiset uskalla senkään vertaa kyseenalaistaa kerrottua asiaa. Tapahtuu kuten sadussa "
Keisarin uudet vaatteet", tosin sillä erotuksella, että soraääni hiljennetään tai nauretaan hiljaiseksi esille tuodun asian loogisen ja objektiivisen tarkastelun sijaan.
Mielenkiintoista olisi, jos vaikkapa Yleisradion pääuutislähetyksessä kerrottaisiin, että avaruusoliot ovat laskeutuneet Tukholmaan. Toisaalta, ihmiset uskoisivat sen, koska hei, eihän Yleisradio voi valehdella ja toisaalta, ajatus avaruusolioista on niin vieras ihmisten maailmankuvalle, että he eivät sitä haluaisi uskoa. Luultavasti ihmiset katsoisivat uutisia ja sitten toteaisivat "Ai jaa, wautsi wau. No, pitääpä mennä nukkumaan kun on aikainen aamuvuoro huomenna." Loogisesti ajatteleva ja älykäs ihminen sen sijaan ryhtyisi perustellusti kyseenalaistamaan, voiko Yleisradion väite pitää paikkaansa ja mikäli se pitäisi, häntä ei todellakaan voisi vähempää kiinnostaa hänen huominen aamuvuoronsa...
Kaiken tämän psykologisen manipulaation seurauksena elämme maailmassa, jossa eliitti pysyy vallassa ja saa kansan uskomaan demokratian toimivuuteen. Eliitti tietää, miten ihmiset ajattelevat ja toimivat ja käyttää tätä tietoa häikäilemättömästi hyväkseen manipuloidakseen ihmisiä haluttuun suuntaan...hyvänä esimerkkinä "
Problem - Reaction - Solution". Ei ole pelkoa, että ihmislaumat toimisivat toisella tapaa ja mikäli jotkin yksittäiset yksilöt toimisivatkin, sillä ei ole mitään väliä, koska
systeemiä ei voi voittaa systeemin säännöillä.
Yrittäkää siis ryhtyä oikeasti ajattelemaan itse. Älkää torjuko näkemyksiä ja tiedonjyviä, jotka eivät sovi maailmankuvaanne. Ottakaa se
punainen pilleri vastaan, vaikka se voikin viedä yöunet, ahdistaa ja pakottaa tarkastelemaan omaa ja toisten toimintaa vallan erikoisesta näkökulmasta käsin.