10. toukokuuta 2007

Top 30 ilmaisohjelmat lisätty

Kotisivuillani löytyy useita linkkejä hyviin, useinmiten ilmaisiin tietokoneohjelmiin, jotka liittyvät enemmän tai vähemmän tietoturvaan. Ajattelin kuitenkin kerätä vielä tänne blogiini kattavan listan kaikista olennaisista ilmaisohjelmista, joita voin suositella ihmisille. Lista on mielestäni varsin kattava ja suoraan sanottuna pirun hyvä. Listan ohjelmat asentamalla saa koneeseensa tarpeellisia ominaisuuksia (java, flash, koodekit, jne.) ja tarpeelliset ohjelmat ilman häslinkiä ja rahanmenoa. Kritiikkiä saa tietysti esittää ja uusia ohjelmia suositella.

Ongelmaksi muodostui listaa tehdessä se, että aluksi ajattelin tehdä vain tiiviin listan - tyyliin Top10. Havaitsin kuitenkin pienelläkin pohdiskelulla, että hyviä ilmaisohjelmia tietoturvaan ja muutenkin tietokoneelle on paljon enemmän kuin tuo 10. Enemmän kuin 20. Halusin listasta riittävän kattavan, jotta pelkästään sillä voisi varustaa kaupasta ostetun tietokoneen hyvin käytettäväksi ja turvalliseksi. Halusin myös, että kunkin "alan" ohjelmistoa olisi vain "paras" kappale tyrkyllä. Liian pitkä lista taas aiheuttaa omat ongelmansa.

Haluaisin vielä erikseen mainita, että useista ohjelmistoista, mm. Firefoxista, Thunderbirdistä, OpenOfficesta, jne. on olemassa "kannettavat versiot" portable apps sivustolla. Nämä versiot voi asentaa esimerkiksi USB-muistitikulle ja käyttää suoraan sieltä, jolloin voit kanniskella niitä aina mukanasi. Mikäpä mukavampaa kuin se, että voit esimerkiksi kaverisi luona tai matkoilla surffata omalla selaimellasi, jossa on omat kirjainmerkkisi, omat kirjautumistietosi jne. valmiina, eikä sinun tarvitse "säätää" jollain herratiesmilläselaimella...

7 kommenttia:

  1. Listaltasi puuttuu QuickTime ja Adobe Reader. PuTTY on myös tärkeä ohjelma, mutta en tiedä tarviiko sitten kovin monet muut kuin opiskelijat.

    Mielestäni tuossa listassa on liikaa tietoturvaohjelmia. Ainakaan normikäyttäjä (= sellainen joka ei wareta) ei tarvitse juuri muuta kuin virustorjunnan, palomuurin ja jonkun anti-spywaren huolehtimaan tietoturvasta, jos kone on NAT:n takana. (Sähköpostin salaus on tietenkin asia erikseen).

    Erilaiset optimointiohjelmat on myöskin mielestäni turhia. Käyttis ja ohjelmat vaan uusiks, jos alkaa hidastelemaan, niin samalla tulee kovalevykin defragmentoitua. Yleensä kannattaa etukäteen miettiä mitä tuubaa koneelle asentaa, ettei kone mene sekaisin. Optimointi- ja siivousohjelmat, kun eivät poista turhia ohjelmia ja järjestele tiedostoja siististi kansioihin.

    Sitten on tietysti niitä, jotka warettavat ahkeraan. Silloin on kaksi vaihtoehtoa: joko pistää hyvät ja kattavat tietoturvaohjelmat tai tekee "hiekkalaatikon".

    Itse käytän VMwarea hiekkalaatikkona. Virtuaalikoneelleni on ihan oma IP-osoite, joten portteja voi availla aika huoletta. Voin myöskin asennella testimielessä kaikenlaista tuubaa, koska nappia painamalla saan palautettua virtuaalikoneen esimerkiksi käynnistämistä edeltävään tilaan.

    Turhia ohjelmia ovat (IMHO):
    -CCleaner
    -MBSA
    -NT Registry Optimizer
    -PeerGuardian
    -Safe XP
    -XP antispy

    Tietenkin noissakin on jotain käteviä ominaisuuksia joita ajoittain saattaa tarvita. Jos koneelle kuitenkin tuolla perusteella asentelee ohjelmia, niin Käynnistä-valikkoa saa rullata viis vuotta.

    Luen tietysti mielelläni perustelusi sille miksi nuo ovat erityisen tarpeellisia minulle. En ole koskaan kyseisiä ohjelmia käyttänyt. Tosin en kyllä ole havainnut mitään tarvetakaan tuollaisille. Palomuuri, virustorjunta, anti-spyware ja "hiekkalaatikko" ovat riittäneet mainiosti. Käyttiksen pistän uusiks joka tapauksessa kerran neljässä kuukaudessa, kun poistan ja järjestelen tiedostoja yms.

    Listallasi on muutama oikein mielenkiintoinen ohjelma, joista en tiennytkään. Imasenkin heti tuon KeePassin. Selkeästi paras salsasanojen hallintaohjelma. Free Compusec vaikuttaa myös mielenkiintoiselta


    PortableApps on ihan kätevä zydeemi niin kauan, kun Windowsia ei saa bootattua FireWire tai USB-kovalevyltä.

    Jos Macit olisivat yleisempiä, niin voisi ostaa iPodin ja asentaa sille käyttiksen+ohjelmat. Macin kun pystyy käynnistämään ulkoiselta FireWire-kovalevyltä, vaikka koneen sisäinen kovo olisi rikki.

    VastaaPoista
  2. > Listaltasi puuttuu QuickTime ja
    > Adobe Reader. PuTTY on myös
    > tärkeä ohjelma

    Quicktime tulee K-Lite codecpackissä, samoin SSH tulee Filezillassa. PDF reader unohtui listalta, laitoinkin sinne jo päivityksen. :) Adobe on raskas ja tietoturvaton, Foxit PDF reader on kevyt ja turvallinen.


    > Erilaiset optimointiohjelmat on
    > myöskin mielestäni turhia.
    > Käyttis ja ohjelmat vaan uusiks,
    > jos alkaa hidastelemaan,

    Silloin taas taustalle käynnistyy tuhat turhaa Wintoosan systeemiä, jotka hidastavat konetta. Ei kannata. Nopeusero viritetyssä ja virittämättömässä koneessa on huomattava.

    > -CCleaner

    Parempaa historiatietojen putsaajaa ei ole!

    > -MBSA

    Ehkäpä, ehkäpä. Mutta se kertoo aika paljon kyllä koneen tietoturvan tasosta...

    > -NT Registry Optimizer

    Optimoimaton rekisteri on suorituskyky- ja tietosuojaongelma.

    > -PeerGuardian

    Paras (ja ainoa?) ohjelma, jolla voi tehokkaasti blokata esim. viranomaisten, mainostajien ja muiden vastaavien osoitteisiin kaikki yhteydet omalta koneeltaan. Etenkin jos warettaa, tämä on varsin hyödyllistä. ;)

    > -Safe XP
    > -XP antispy

    Näitä kahta ohjelmaa parempia tietoturvan- ja yksityisyyden suojan kannalta olevia ohjelmia Windows XP:lle EI OLE! Aivan välttämättömät ohjelmat!

    >Käyttiksen pistän uusiks joka
    >tapauksessa kerran neljässä >kuukaudessa, kun poistan ja >järjestelen tiedostoja yms.

    Itse en ole pistänyt käyttistäni uusiksi varmaan kahteen vuoteen. Miksiköhän? ;)

    VastaaPoista
  3. > Nopeusero viritetyssä ja
    > virittämättömässä koneessa on
    > huomattava.

    Riippuu aika paljon muistin määrästä yms. Jos kone on jälkeen jäänyt, niin silloin optimoinnista on merkittävää hyötyä.

    Graafisesta ulkoasusta tinkimällä saa myös uudesta koneesta tehoja enempi hyötykäyttöön. Itse en halua tinkiä siitä - päinvastoin =)

    Monet (mutta ei kaikki) optimoinnit aiheuttavat vain sen, että kone käynnistyy nopeemmin. Sitten käytön aikana kone alkaakin latailemaan. Minua ei haittaa, vaikka kone käynnistyisikin minuutin verran kauemmin kunhan se sitten varsinaisessa työskentelyssä toimii jouhevasti.

    Eipä taida olla oikein sellaisia optimointikeinoja, jotka nopeuttaisivat käytönaikaista toimintaa. Paitsi tietysti täysin turhien Windowsin kilkkeiden muistista poistaminen. Jos sillä säästää muutaman sata megaa, niin se uppoaa kuvankäsittelyyn kuin kusi lumeen. Ostan siis mieluummin lisää muistia kuin vaivaudun hankkimaan optimointiohjelmia, asentamaan ne ja opettelemaan niiden käytön - sekä sitten vielä käyttämään niitä säännöllisesti.

    Jos optimoinnista olisi merkittävää hyötyä esim. tehokäyttäjille, niin ne oltaisiin tehty jo softataloissa. Tietokoneiden tehojen kasvattaminen on kuitenkin tullut edullisemmaksi kuin ohjelmistojen optimointi viimeisen päälle.

    Monet Linux-käyttäjät ovatkin varsin huvittavaa väkeä. He puhuvat kuinka tuoreinkin Linux toimii 64 megan RAM:lla, mutta sitten, kun koneella käsitellään vaikkapa kuvia, niin samat tehot se vaatii kuin Windows-kone. Edes webbisurffaus ei suju 5 vuotta vanhalla koneella kovinkaan hyvin verrattuna uusiin koneisiin, vaikka olis viimeisen päälle optimoitu Linux-boxi.


    Suuri määrä tietoturva-/yksityisyysohjelmia viittaa siihen, että yrität taistella uhkia vastaan proaktiivisesti vasta softatasolla. Voin toki olla väärässäkin. Ehkä vain olet erityisen huolellinen.

    Joka tapauksessa siinä ei paljon spybotit yms. auta, jos joku/jokin on jo päässyt käsiksi tietoihin. Tuollaiset ohjelmat eivät kykene proaktiiviseen valvontaan kuin korkeintaan tunnettujen ja melko rajattujen uhkien osalta.

    Itse hoidan tietoturvan ja yksityisyyden todella huolellisesti jo rautatasolla ja/tai viimeistään virtuaalikoneella. Kaikki mikä pääsee varsinaiseen käyttöympäristöön on suodattunut vähintäänkin rautatason palomuurin läpi ja yleensä myös virtuaalikoneen.

    Sitten on tietysti koneella virustorjunta/palomuuri/spyware. Ne eivät ole koskaan havainneet mitään pöpöjä.


    >Itse en ole pistänyt käyttistäni
    >uusiksi varmaan kahteen vuoteen.
    >Miksiköhän? ;)

    Itse en ole defragmentoinut kovalevyä ainakaan viiteen vuoteen.

    Ei minunkaan Windowsia tarvitse asentaa kerran 4 kuukaudessa. Hommassa ei kuitenkaan kauaa mene ja samalla kovalevy puhdistuu aivan totaalisesti. Uudet ohjelmistoversiot toimivat luotettavammin, kun ne asentaa puhtaalta pöydältä eikä vanhojen päälle.

    Windowsin päivitykset menevät myös automaattisesti uudelleenasennuksessa, joten hommassa ei mene kuin 4 tuntia, kun kaikki on taas kunnossa. Koko aikaa ei tarvitse edes olla koneen ääressä

    Mutta tosiaan, jos on vanha kone eikä tee sillä juuri mitään tehoja vaativaa niin optimointi kannattaa. Koska itselläni on aina ollut keskimääräistä tehokkaampi kone, niin en osannut ajatella asiaa tuolta kannalta


    PeerGuardianin voisin kyllä tsekata, koska saatan warettaa aika paljon - tai sitten en =)

    FileZillalla ei taida sujua SSH-tunnelit(?) No, aika harva sitä ominaisuutta tietysti tarttee, mutta minä tarvitsen.

    VastaaPoista
  4. Hyviä ilmaisohjelmiahan löytyy tuhansia netistä...
    Tässä on kuitenkin joitakin kokeilemisen arvoisia ilmaisohjelmia;

    - Winamp
    - Kerio personal firewall
    - Antivir
    - K-meleon (nettiselain)
    - KCEasy (p2p-ohjelma)
    - Deepburner
    - Coolbasic (helppo ja monipuolinen ohjelmointikieli)
    - Damnsmalllinux

    VastaaPoista
  5. Lavasoftin AdAware on hyvä mainosohjelmien poisto-ohjelma. Tämän lisäksi kuvien kanssa pelleileville Irfanview on kätevä pikkuohjelma.

    VastaaPoista
  6. Mielestäni tuolle listalle olisi hyvä lisätä Hamachi. Sillä saa muodostettua eräänlaisen P2P-VPN -yhteyden naurettavan yksinkertaisesti.

    Hamachilla saa siis tavallaan muodostettua kryptatun lähiverkon kaltaisen yhteyden minkä tahansa Internet-yhteydellä varustettujen koneiden välille.

    Tuosta, kun tulisi vielä avointa lähdekoodia.

    VastaaPoista
  7. Niinpä, Hamachi ei ole avointa lähdekoodia, joten... :(

    VastaaPoista