26. helmikuuta 2008

Ruotsissa ja Norjassa asevelvollisuus koskemaan myös naisia?!?

No niin, on kiva huomata että oikea tasa-arvokin etenee pohjoismaissa. Norjassa ollaan kaavailemassa, että asevelvollisuus koskisi jatkossa myös naisia siinä missä miehiäkin. Nyt Ruotsissakin ollaan ajamassa samaa systeemiä. Kirjoitin aikaisemminkin sukupuolten välisestä tasa-arvosta Suomessa mm. täällä ja täällä, lukekaa muistin virkistykseksi.

Niin uskomatonta kuin se onkin, tätä asevelvollisuuden ulottamista naisiin siinä missä miehiinkin perustellaan aidosti ja suoraan nimenomaan tasa-arvolla. Eli koko homma kuulostaa ihan oikeasti järkevältä ja rehelliseltä. Aika uskomatonta, että joudun toteamaan, että jokin huippupoliitikkojen ja/tai heidän lakeijoidensa julkisesti esittämä "tasa-arvoon liittyvä" ehdotus on hyvä. Yleensä ne ovat olleet ns. perseestä, eli lähinnä ajaneet etuja ja poikkeuksia vähemmistöille ja lisärasitteita valkoihoisille heteromiehille.

...Suuri osa kansalaisista on sitä mieltä, että asevelvollisuus pitäisi olla molemmille sukupuolille samanlainen siinä missä mikä tahansa muukin asia...

...Nuoret näkevät itsensä kuitenkin sukupuolesta riippumatta tasa-arvoisina. Jos se pätee työelämässä, miksei siis myös armeijassa?

...luotaisiin edellytykset tehokkaammalle ja tasa-arvoisemmalle puolustukselle...

On minusta täysin itsestään selvää, että jos asevelvollisuus on käytössä, sen pitäisi tietysti koskea naisia siinä missä miehiäkin. Muuten se syrjii sukupuolen perusteella. Niin simppeliä se on. (Turha ruikuttaa, että naiset kärsivät muutenkin kauheasti siitä ja tästä, se on pääosin valetta ja vaikka olisikin totta, niin niin pienet fyysiset eroavaisuudet eivät voi olla peruste erilaiselle kohtelulle lain edessä missään oikeusvaltiossa)

On käsittämätöntä, miten voidaan selitellä, että lain edessä sukupuolten ei tarvitse olla tasa-arvoisia vain ja ainoastaan tässä armeija-asiassa. Vielä käsittämättömämpää on, että kukaan ei tunnu tajuavan noin selkeän ja räikeän epäkohdan olemassaoloa lainkaan. Asia on tabu. Siitä ei saa edes oikein puhua ja jos puhuu, leimataan heti "kahjoksi" tai "naisvihamieliseksi". Ajatuspoliisi tuntuu toimivan oikein hyvin.

Koskahan joku Pääesikunnasta tai puolustusministeriöstä uskaltaa ehdottaa samaa myöskin Suomeen? Kuka voisi olla niin rohkea, että uskaltaisi edes ehdottaa (vaatimisesta nyt puhumattakaan!), että asevelvollisuuden tulisi jatkossa koskea myös naisia tasa-arvon vuoksi?

Tietysti parempi vaihtoehto asevelvollisuudella olisi palkka- tai sopimusarmeija, joka ei syrjisi sukupuolen perusteella eikä perustuisi pakkotyöhönkään. Turha ruikuttaa, että se maksaisi hirveästi, koska
A) Nykyinen armeijamallikin maksaa sen kävijöille vuoden ansiotulot kun he eivät ole töissä vaan intissä.
B) Palkka-armeija ei tarkoita koko ajan hampaisiin asti aseissa olevaa satojen tuhansien sotilaiden joukkoa - sopimus voi olla, että asepalveluksen lisäksi nämä palkkasotilaat sitoutuvat puolustamaan maata seuraavan 30 vuoden ajan jos tarvetta ilmenee.

3 kommenttia:

  1. Tuollaiset jutut eivät tule ilmaiseksi. Norjassa tuota kyseistä liikettä on varmasti vauhdittanut se että naisia pitää olla kaiken kokoisten yritysten hallituksessa 40%. Tuollaista tempausta vasten, se että asevelvollisuus alkaa koskemaan myös naisia ei kuulosta niin suurelta ponnistukselta.

    Todennäköisesti jos täällä ajetaan samanlainen asevelvollisuus läpi, niin sitä ennen naisille pitää antaa etukäteen jotain etua, sellaista porkkanaa eikä epämääräinen "kun olet armeijan käynyt on hyvä mieli" hyöty asevelvollisuudesta riitä. Ilmaiseksi ne tuskin vuottaan antaa.

    Se miten tämä vaikuttaa puolustuksen tasoon, sitä en osaa sanoa mutta mielestäni on vähän virheellistä rummuttaa tätä yksiselitteisesti vahvistavana tekijänä, ei siksi että se olisi valehtelua mutta se kuulostaa vähän tv-shopilta. Missä tahansa missä on naisia, asiat on yksiselitteisesti paremmin, kun tätä länkytystä on kuullut tarpeeksi sitä tulee allergiseksi kaikille tasa-arvoiselle(=naiskiintiöt) pakkotuputukselle. Kun salatut elämät tulevat kasarmille se voi hyvinkin rikkoa miesporukan yhtenäisyyttä. Toisaalta israelin armeijalla ei käsittääkseni tällaisia ongelmia ole ja se joukko on aika kova luu.

    VastaaPoista
  2. Olen kyllä sitä mieltä, että "pitkässä juoksussa" on kaikkien etu, jos kannatetaan johdonmukaisesti yksilönvapautta, vaikka joillakin olisikin suurempi vapaus kuin toisilla.

    Jos kaikkien yksilöiden vapauksia sorretaan samalla tavalla, niin on hyvin vaikeaa argumentoida yksilönvapauden puolesta - tai ei ole vaikea mutta kukaan ei ota sellaista tosissaan.

    VastaaPoista
  3. http://zachrishaaparinne.wordpress.com/2008/11/10/kaikki-tai-ei-kukaan/

    VastaaPoista